column

Mayonaise

25 mrt 2013

Ik heb het gevoel dat er de laatste tijd niet genoeg wordt gezeurd over de Refter. Nu ben ik de beroerdste niet en geef ik graag het goede voorbeeld. Onderwerp in kwestie: de mayonaise. In mijn optiek is mayonaise één van de meest baanbrekende uitvindingen van de 18de eeuw. Het was de chef-kok van Louis François Armand de Vignerot du Plessis, hertog van Richelieu en een achterneefje van de bekende kardinaal, die in 1756 met het recept op de proppen kwam. Smikkelen en smullen in het hertogdom. De vetpannen stonden permanent te pruttelen en de odeur van patatjes, kroketten en bamischijven reikte tot in Versailles. Het hele hof keek ademloos toe toen Louis Quatorze voor het eerst zijn tanden zette in een lekker delleke mét. ‘Très bien, zo’n delleke!’, riep hij naar verluidt. ‘Doe mij er nog één!’ Onze inspirerende kok, die de wereld met zijn sausje van eigeel een stukje mooier maakte, heeft waarschijnlijk nooit gedacht dat zijn geesteskind 257 jaar later zou worden misbruikt in een Nijmeegse mensa. Want de mayonaise is duur hier, dames en heren. Veertig eurocentjes. Voor dat geld krijg je negentien gram van het goudgele glijmiddel en laten we wel wezen: dat is niet in verhouding. Ikzelf gebruik ongeveer drie keer per week een broodje kroket mét. Dat wil zeggen dat ik op jaarbasis ongeveer vijftig euro afreken voor twee kilo mayo. Twee kilo. Zelfs in de Coop koop je dat voor minder dan vijf euro. En Gusta Cirkel, die lacht in d‘r vuistje. Studenten en medewerkers, we hebben ons lang genoeg laten onderdrukken door de Dagobert Ducks van de universiteitscatering. Een boycot van de sauzen is nodig, totdat ze gratis worden aangeboden. Of op z’n minst tot er van die grote bakken worden neergezet, met een pompje. Dat je zoveel kan pakken als je wilt. Je moet wel kunnen genieten – zo zou onze chef-kok het hebben gewild.

Lees alle columns van Sjors

0 reacties

  1. Jelmer schreef op 25 maart 2013 om 16:28

  2. Henk schreef op 3 april 2013 om 01:24

    Ik ben het helemaal met je eens. Verwonder me hier al jaren over. Dat het ook anders kan laat de Katholieke Universiteit in Leuven zien. Daar hebben ze in de kantine iedere dag gratis zelfgemaakte mayonaise zoveel je wilt. En bij iedere maaltijd krijg je ook nog een kuipje ketchup, tartaar of cocktailsaus cadeau. Dat zouden ze hier in de refter ook wel eens mogen invoeren.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!