Kort nieuws

Primeur: een door de hersenen aangestuurde robotarm

Het Radboudumc had afgelopen vrijdag een primeur. Voor het eerst werd in Nederland een armprothese bij iemand direct op de zenuwen aangesloten. De patiënt, Johan Baggerman, verloor bij een ongeluk in 2010 zijn onderarm. De operatie is bijzonder, want Baggerman kan de prothese besturen met zijn hersenen. Hiervoor zijn bij vele operaties de zenuwen van de bovenarm aan de prothese gekoppeld. Met een metalen pin is de prothese ook goed verankerd in het bot van de bovenarm. EenVandaag maakte er een reportage over. De uitzending is hier terug te kijken.

 

Phocasroeier wint goud op NK

Phocas’ beste roeier, Koen Metsemakers, is gisteren Nederlands kampioen geworden. Hij was in de finale bij de de skiff (eenpersoonsboot) in het zware heren veld zo’n zeven seconde sneller dan de nummer twee en won daarmee dus overtuigend een gouden medaille. ‘Deze prestatie is ongekend voor Phocas, de laatste gouden medaille op een NK is al ruim tien jaar geleden’, zegt voorzitter Jelle Zwart. ‘Voor ons laat het echt zien dat Phocas op de goede weg is en dat het dus mogelijk is om bij onze vereniging door te groeien naar de top.’

 

Nijmeegse hoogleraren ondertekenen klimaatbrief

Negentig hoogleraren hebben vandaag een brief gepubliceerd waarin ze de Tweede Kamer oproepen om zich harder in te zetten voor een groene economie. Onder de wetenschappers bevinden zich de Nijmeegse hoogleraren Jan Jonker, Pieter Leroy en Ad Ragas – die zich alle drie bezighouden met milieuvraagstukken. De brief lees je hier, de lijst met ondertekenende hoogleraren hier.

Nacht van de Filosofie

Hoe vinden we rust in deze onrustige tijd? Rondom dat thema stroomt vanavond de Lindenberg vol voor de Nacht van de Filosofie. Filosofen als Joke Hermsen, Daan Roovers en Paul van der Velde dompelen je een avond onder in het thema rust en geven je de nodige tools mee om aan de slag te gaan. Want hoe zit het bijvoorbeeld met rust in de digitale wereld? En wat kunnen we leren van het boeddhisme?
Grijp daarnaast je kans om de nieuwe én oude Denker des Vaderlands met elkaar in gesprek te zien, en kom erachter wie dit jaar de Socratesbeker voor het beste filosofieboek wint. Zelf filosofische ambities? Doe mee met verschillende workshops, of kom speeddaten met uitgevers.

 De Nacht van de Filosofie: vanavond 19.30 – 01.30 uur, De Lindenberg in Nijmegen. Het evenement is inmiddels uitverkocht, maar wie weet kun je via de Facebookpagina nog een kaartje van iemand overkopen.

OR zoekt nieuwe leden

De Ondernemingsraad van de Radboud Universiteit is op zoek naar medewerkers die zich verkiesbaar willen stellen voor de OR. Gegadigden kunnen zich tot 12 mei melden. Er zijn iedere twee jaar verkiezingen voor de Ondernemingsraad. Meer informatie vind je hier.

Moord in de Mariënburgkapel

Herbeleef de moord op Huibert Cock, een vooraanstaand procureur waarvan het lichaam in 1712 uit de Waal werd gevist. De theatervoorstelling VONK baseert zich op de historische roman van alumnus Steffie van den Oord. Spannend genoeg, vond Cultureel Mariënburg. Daarom zijn de maanden april en mei omgedoopt tot VONK-weken. Op dinsdag is in LUX een gesprek met Radboud-onderzoeker en jurist Maartje Krabbe na vertoning van de film El secreto de sus ojos. Meer informatie over het programma vind je hier.

Bijzonder hoogleraar wordt hoofdconservator Het Loo

Johan de Haan, bijzonder hoogleraar Toegepaste kunsten en kunstnijverheid aan de Radboud Universiteit, is sinds deze week de hoofdconservator van Paleis het Loo.

 

AKKUraatd en asap maken kieslijst bekend

De studenten die namens AKKUraatd en asap gaan deelnemen aan de USR-verkiezingen zijn bekend.  Namens AKKUraatd gaan onder anderen Fatbardha Selmani, Lieve Heijsters en Tessa van Erp een poging doen om stemmen te bemachtigen. Asap’s top-drie bestaat uit Ricardo Stoffels, Jafar Alhashime en Tim Gulpen. Studenten kunnen hun stem uitbrengen van 29 mei tot 1 juni. De dag daarna zal in het Cultuurcafé de uitslag bekend gemaakt worden.

Ronnie Flex op Radboud Rocks

Ronnie Flex is één van de headliners op Radboud Rocks, het campusfestival van 18 mei. De line-up bestaat verder uit onder andere Lucas Hamming en de Handsome Poets. Het volledige programma vind je hier.