Kort nieuws

De verboden vruchten van de Radboud Universiteit

De universiteit is morgenavond bij het openingsfeest van de boekenweek in de Vereeniging op meerdere podia actief met bijdrages over ‘verboden vruchten’, het thema van de boekenweek. Zo presenteert literair tijdschrift Op Ruwe Planken een drietal ‘Vunzige verhaaltjes’ van de schrijvers Sebastiaan Andeweg, Merit Vessies en Jordi Lammers. Debatprogramma Radboud Reflects brengt twee filosofen op het podium die zich afvragen of er nog wel verboden vruchten zijn. ‘Het echte taboe is dat er geen taboes meer bestaan’, aldus de aankondiging bij de lezingen van Arjen Kleinherenbrink en Simon Gusman. Tenslotte verzorgen vier docenten van de letterenfaculteit een reeks minicolleges, met de belofte dat de toehoorder ‘vol verboden vruchten’ huiswaarts zal keren.

Nijmeegs Boekenfeest, morgen vanaf 19.30 uur in de Vereeniging.
Vunzige verhaaltjes van Op Ruwe Planken: 22.00 – 22.30 uur in het Café.
Radboud Reflects: 21.00 – 21.45 uur, Annazaal
Minicolleges:  Van Marguérite Corporaal, Brigitte Adriaensen, Jeroen Dera en Jos Joosten: 22.10 – 23.30, Annazaal

‘Te weinig vrouwen schrijven boekenweekgeschenk’

Student Nederlands en dichter Jordi Lammers wijst er in de Volkskrant op dat vrouwen maar zelden het boekenweekgeschenk mogen schrijven. ‘Juist bij een thema als verboden vruchten zou het CPNB meer aandacht moeten besteden aan vrouwen die over seksueel actieve vrouwen schrijven. Iedereen kent een man die over neukende, zuipende, gebruikende mannen schrijft, maar een vrouwelijk personage dat er een soortgelijke levenstijl op nahoudt – hoeveel voorbeelden kun je daarvan geven?’

Sneer naar verbod op alcohol en tabak

De website van Univers, de Vox van Tilburg University, neemt de binnenkort te openen supermarkt op de Nijmeegse campus op de korrel, dit vanwege het verbod op de verkoop van alcohol en tabak. ‘In Nijmegen begrijpen ze dat opleiden en opvoeden identieke begrippen zijn’, schrijft columnist Luuk Koelman van Univers. ‘Het is niet de student zelf die ervoor moet zorgen dat zijn leven vorm krijgt. Nee, dat doet de universiteit.’ Nijmegen neemt de student toch al graag bij het handje, zo wijst Koelman op de ‘verplichte werkcolleges, contacturen en wekelijkse huiswerkopdrachten. Voor wetenschappelijk onderwijs geldt daar: Hoe schoolser, hoe beter.’

Vlaggen halfstok voor Timo

Op de campus hangen vandaag de vlaggen halfstok. Dat is vanwege de begrafenis van Timo, een van de studenten die omkwam bij het lawine-ongeluk eerder deze maand in de Franse Alpen. Timo studeerde bedrijfskunde in Nijmegen. Zondag werd ook het derde slachtoffer geborgen. Het betrof Mark, een oud-student bedrijfskunde van de Radboud Universiteit.

Taalonderzoeker Stefanie Ramachers wint Radboud Talks

De tweede editie van Radboud Talks, een pitchwedstrijd voor jonge wetenschappers, is gisteravond gewonnen door taalonderzoeker Stefanie Ramachers. Zij doet onderzoek naar het leren van taal bij baby’s vóórdat zij hun eerste woordjes spreken. In drie minuten wist Ramachers het beste haar onderzoek over te brengen naar het publiek in LUX. Ze won daarmee duizend euro. De publieksprijs ging naar Vasyl Yatsyna van het FELIX Laboratorium.

Opnieuw veel aanmeldingen open dag

De voorbereidingen voor de open dag van aanstaande zaterdag zijn in volle gang. Projectleider Marco Speetjens verwacht zo’n 5500 aanmeldingen. ‘We zitten nu al op zo’n 4800 aanmeldingen en gaan de 4950 aanmeldingen van vorig jaar dus wel overtreffen.’ Door de grote toestroom van 4-, 5- en 6-vwo’ers mag er dit jaar maximaal één begeleider mee naar de voorlichtingsrondes. Hiermee hoopt de Radboud Universiteit zoveel mogelijk bezoekers van dienst te kunnen zijn. Ook de nieuwe opleiding Pedagogische Wetenschappen Primair Onderwijs blijkt populair. ‘Vorige week is de inschrijving begonnen en er zijn nu al zestig aanmeldingen.’ Speetjens geeft aan dat alle opleidingen nog open zijn voor inschrijving, maar dat een aantal al aardig vol begint te lopen.

Nijmeegse Jaap Robben te gast bij Van Dis

Komende donderdag is de Nijmeegse schrijver en Radboud-alumnus Jaap Robben te gast bij Hier is… Adriaan van Dis. Dit maakte Van Dis gisteren bekend in De Wereld Draait Door, dat donderdag plaats maakt hiervoor. Jaarlijks maakt Van Dis ter gelegenheid van de boekenweek een aflevering van zijn beroemde literaire televisieprogramma, dat hij presenteerde van 1983 tot 1992. Robben is schrijver en dichter en maakt literatuur voor volwassenen en kinderen. Zijn debuutroman Birk won onder andere de ANV Debutantenprijs 2015 en de Nederlandse Boekhandelsprijs. Naast Robben zijn ook de Amerikaanse Paul Beatty en de Britse Hilary Mantel te gast.

Proefstuderen door de ogen van een scholier

Sandra Pham, scholier op het Maaswaal College in Wijchen, deed onlangs mee aan een proefstudeerdag op de Radboud Universiteit. Haar doel, zo schrijft de zestienjarige vwo’er, was ‘infiltreren in de studentenkudde’. Verwonderd kijkt ze naar het gigantische, glazen universiteitsgebouw. Haar hele blog lees je op scholieren.com.

Derde slachtoffer lawine gevonden

In de Franse Alpen is vanmiddag het derde slachtoffer van de lawine geborgen. Het gaat om de 25-jarige Mark, oud-student bedrijfskunde in Nijmegen. Het ongeluk gebeurde dinsdag 7 maart. Twee andere studenten werden eerder al gevonden. Ze waren op skireis met de christelijke studentenvereniging De Navigators. De mannen werden bedolven onder een lawine toen ze offpiste gingen snowboarden en in slechte weersomstandigheden terechtkwamen.