Peter in de USA: ‘Football is belangrijker’

21 okt 2016

Parlementair historicus en Amerikaanse verkiezingen commentator Peter van der Heiden is in Amerika. Voor Vox peilt hij de stemming in het gepolariseerde land.

Ik moet zeggen dat ik altijd ontzettend geniet van de presidentiële verkiezingsdebatten thuis op de bank, maar om het ‘live’ mee te maken in de States is toch andere koek. Niet dat hier hele volksstammen aan de buis gekluisterd zitten, tenminste niet in het openbaar en tenminste niet waar ik me bevond. Geen kroeg te vinden waar het debat opstond, want er was ook een footballwedstrijd. En da’s natuurlijk veel belangrijker.

Twintig zenders
Dat bedoel ik veel minder cynisch dan het misschien klinkt. Want football is iets waar de gemiddelde Amerikaan zich wel door laat vermaken, iets wat je van politiek niet kunt zeggen. Fed up zijn ze ermee. Dat lijkt zo’n beetje het enige wat de Amerikanen nog verbindt, deze diepgevoelde afkeer van de politiek, van Washington en van het hele circus. Hoewel, in dit volledig gepolariseerde land verbindt zelfs die afkeer niet, want er is een groep die juist zwelgt in het hele verkiezingscircus: de media en de enorme groep commentatoren en pundits. De godganse dag zagen ze op twintig verschillende zenders elk stukje debat door – analyses die de gemiddelde Amerikaan aan zijn obese achterwerk zullen roesten.

De talking heads lijken niet door te hebben dat ze alleen voor elkaar aan het analyseren zijn, terwijl ze door elkaar zitten te kakelen als sportcommentatoren, inderdaad, zoals die sportcommentatoren waar Joe the plummer wél naar kijkt.

‘Het is Trump maar’

Wat een kloof! Terwijl iedere zichzelf respecterende commentator op tv of in de kranten hier schande spreekt van de weigering van Trump om vooraf te verklaren dat hij de uitslag zal respecteren, haalt verder iedereen zijn schouders op. Het is Trump maar. En het zijn de presidentsverkiezingen maar. Als het nu over iets belangrijks zou gaan…

Schokkend maar verhelderend vond ik een radiocommercial hier. ‘Cars are like presidents’, begon die. ‘They start okay, but soon they start to take all your money and in the end they don’t do anything anymore.‘ Aan de klandizie van deze dealer te zien, is hij niet de enige die er zo over denkt. Arm land…

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!