Diner Groene Week: Afval bestaat niet

21 apr 2015

VOX ON TOUR Gedachteloos afval weggooien is er na vanavond niet meer bij. Tenminste, als het aan filosoof Lisa Doeland van het Soeterbeeck Programma ligt. Zij organiseert als onderdeel van de Groene Week een Duurzaam Diner. ‘Mijn prullenbak is geen zwart gat meer.’

Met andere ogen worden kunnen lege batterijen ook een kunstwerk worden. Foto: Creative Commons
Met andere ogen worden kunnen lege batterijen ook een kunstwerk worden. Foto: Creative Commons

Wie doet het niet: pedaalemmer open en weer wat troep weggegooid, of heel tevreden zijn met jezelf als je papier, plastic en organisch afval fijn hebt weten te scheiden. Te weinig, vindt Lisa Doeland, programmamaker van het Soeterbeeck Programma. Vanavond houdt zij een verhaal rondom een duurzame maaltijd. ‘Wat er straks aan eten overblijft, wordt morgen bereid in een rest over lunch.

Volgens Doeland is afval een containerbegrip geworden, waar we eigenlijk veel beter naar moeten kijken. Wat is afval eigenlijk? En hoe kan het dat de spullen die je koopt in mum van tijd afval zijn geworden, bijvoorbeeld het koffiebekertje op het station of het China made plastic speelgoed dat binnen de kortste keren uit elkaar valt. Zelf heeft Doeland ook van dat speelgoed in huis. Hoe daar opnieuw naar te leren kijken?

Word creatiever
Volgens Doeland moeten we waarde toekennen aan alle spullen, dus ook aan dingen die binnenkort afval dreigen te worden. Stap een: voorkom dat je die dingen aanschaft. Maar die spullen komen in veel gevallen toch over de vloer, en wat dan? Word creatiever, doceert Doeland. Met nieuwe ogen bestaat afval niet meer, want is het grondstof voor iets nieuws. Zelf is ze van plan om het uit elkaar vallend speelgoed te herordenen in een houten frame met allemaal vakjes. ‘Zo geef je er een nieuwe, esthetische waarde aan. Een betere bestemming voor het spul dan je afvalbak.’/ Paul van den Broek

Vanavond. Spookachtig Diner. Soeterbeeck Programma in het kader van de Groene Week. Tuin Studentenkerk, 18.00 – 20.00 uur.   

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!