Dossier

Promovendus steeds vaker een vrouw

08 dec 2014

Tweederde van alle Nederlanders met een doctorstitel op zak is nu nog man. Maar dat verschil loopt snel terug, zo blijkt uit nieuwe CBS-cijfers. Van de promovendi onder de 35 is de meerderheid inmiddels vrouw. Op de Radboud Universiteit ligt het aantal promoties door vrouwelijke onderzoekers al vijf jaar hoger dan het aantal mannelijke promoties. 

Aantal promoties
Infographic: Tim van Ham, via infogr.am

Het aantal promoties is in Nederland in de laatste twintig jaar bijna verdubbeld. Nijmegen is daarop geen uitzondering. Promoveerden er in 2003 slechts 213 wetenschappers aan de Radboud Universiteit, dit jaar zijn dat er 355. Vorig jaar was een recordjaar, met 384 promoties. Deze toename is voor een groot deel toe te schrijven aan het groeiend aantal vrouwen dat promoveert. Dat blijkt uit een overzicht van het Bureau van de Pedel van de Radboud Universiteit.

Aantal Promotie II
Getallen in percentages (promoties dit jaar). Infographic: Tim van Ham, via infogr.am

Het is wel zo dat vrouwen en mannen nog altijd voor verschillende vakgebieden kiezen. Zoals hierboven te zien is, promoveren Nijmeegse vrouwen relatief vaak aan de medische faculteit, de letterenfaculteit of bij sociale wetenschappen. Mannen kiezen op hun beurt weer vaker voor de bètafaculteit en managementwetenschappen. / Tim van Ham

3 reacties

  1. m/v schreef op 8 december 2014 om 17:03

    • Peter Blokk schreef op 9 december 2014 om 15:12

  2. Eva schreef op 11 december 2014 om 13:29

    Ergo: er zijn meer promovendae dan promovendi. Tijd voor het invoeren van de titel doctrix naast doctor?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!