Dossier

Minder jongeren naar universiteitssteden

02 jan 2017

Jongeren blijven langer thuis wonen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De logische verklaring daarvoor lijkt de invoering van het leenstelsel. Nijmegen komt er niet best vanaf.

De cijfers die het CBS analyseerde gaan over jongeren van 17 tot 22 jaar. Het aantal verhuizingen onder deze groep daalde in de periode van juli tot en met oktober met 4 procent ten opzichte van 2015. Juist in deze periode kunnen universiteiten veel aanwas verwachten van jonge studenten door de start van het collegejaar. In 2015, toen de basisbeurs ingewisseld werd voor een leenstelsel, was de daling nog veel groter: 14 procent.

Als Syrische jongeren buiten beschouwing gelaten worden is de daling nog groter: geen 4 maar 7 procent. Veel (jonge) vluchtelingen kregen in 2016 een eigen huis toegewezen.

Per stad
Kijkend naar de dalingen per stad, komt Nijmegen er niet best vanaf. Alleen Utrecht, Amsterdam, en Tilburg zagen een sterkere daling dan Nijmegen. Eindhoven, Leiden en Wageningen wisten zich te herstellen ten opzichte van 2015, toen alle steden te maken hadden met een daling. In absolute getallen kwamen er in 2016 177 minder jongeren naar Nijmegen, dan in 2015.

Jan Sinnige van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maakt zich zorgen over de daling. Tegen persbureau ANP zegt hij dat studentensteden geen bolwerken van rijkeluiskindjes mogen worden. ‘Uit huis gaan moet voor elke student mogelijk zijn en niet voorbehouden blijven aan diegenen waarvan de ouders een dikke portemonnee hebben.’

Vestiging van jongeren in universiteitssteden
Create bar charts

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!