Radboudpersoneel werkt zich over de kop

19 nov 2015

Het wetenschappelijk personeel van de universiteit loopt op zijn tandvlees. Dat blijkt uit de uitkomsten van de personeelsenquête. Het college trekt 3,5 miljoen euro extra uit om dit te verbeteren.

Burn-out
Met name het wetenschappelijk personeel van de Radboud Universiteit geeft vaak aan onder tijdsdruk te moeten werken. Foto: Pixabay.

Het CBS kwam maandag met zorgwekkende cijfers: 21,3 procent van het onderwijspersoneel kampt met burn-outklachten. In geen enkele sector ligt dat percentage hoger. Het (wetenschappelijk) personeel van de Radboud Universiteit doet een aardige duit in het zakje, zo blijkt uit de eerste campusbrede personeelsenquête van de Radboud Universiteit.

42,5 procent van al het personeel op de universiteit moet vaak, of altijd, extra hard werken om iets af te krijgen. 45 procent staat vaak, of altijd, onder tijdsdruk. Ook is er gevraagd naar de behoefte van herstel na een werkdag. Een kwart van de medewerkers voelt zich uitgeput na een dag werken op de campus. Ongeveer evenveel mensen (26,3 procent) moeten thuis meer dan een uur bijkomen.

 Bron: Algemene(Bijna)  (Bijna)
 Personeelsenquête2015     altijdVaakSomsnooit
Ik moet extra hard werken om iets af te krijgen9,6%32,9%48,6%8,9%
Ik moet onder tijdsdruk werken13,8%31,2%45,4%9,5%
Ik moet mij haasten9,4%24,9%49,3%16,4%
Ik krijg mijn werk niet af binnen de tijd die ik daarvoor heb9,0%17,6%41,5%31,9%

Het wetenschappelijk personeel werkt het hardst – of ervaart dat in ieder geval zo. Wat ook duidelijk zichtbaar wordt: hoe hoger de functie, hoe hoger de werkdruk. De stelling ‘ik moet onder tijdsdruk werken’ kon worden beantwoord met (bijna) altijd, vaak, soms of (bijna) nooit. De gemiddelde promovendus scoort ergens tussen ‘soms’ en ‘vaak’ in. Een hoogleraar heeft het stukken drukker en zegt gemiddeld vaak tot (bijna) altijd onder tijdsdruk te werken.

De resultaten zijn ook uitgesplitst naar faculteit. Het ontloopt elkaar weinig, op één significante uitschieter na: op de Faculteit der Rechten is de tijdsdruk onder wetenschappelijk personeel beduidend lager dan elders.

Het college van bestuur lijkt de cijfers serieus te nemen, getuige de 3,5 miljoen euro die het in 2016 extra reserveert om de werkdruk te verlichten. De faculteiten mogen zelf bepalen hoe dit geld wordt besteed. Eén van de opties die op tafel ligt, is het inhuren van extra onderwijsondersteunend personeel. / Tim van Ham

0 reacties

  1. notpicnic schreef op 19 november 2015 om 17:36

    hmm, ben benieuwd hoe het CvB die werkdruk structureel denkt op te lossen mbv een eenmalige injectie van 3,5 miljoen.

    Misschien toch tijd voor een Rethink Radboud alla @RethinkUvA , @Rethink UU @EURrethink @RethinkRUG ?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!