Nieuw asielzoekerscentrum naast de campus zal 300 vluchtelingen opvangen
-
De hoogbouw van voormalig woonzorgcentrum Nijevelt. Beeld: Vox
Het voormalige hoogbouwgedeelte van woonzorgcentrum Nijevelt, op steenworp afstand van de campus, gaat voor tien jaar in gebruik als asielzoekerscentrum. Zo’n driehonderd vluchtelingen krijgen er opvang. De locatie wordt eind dit jaar of begin 2026 bewoond.
Het pand aan de Heyendaalseweg, naast studentencomplex Hoogeveldt, is bedoeld voor opvang aan vluchtelingen die zich hebben aangemeld in Ter Apel. Dat zijn op dit moment veel alleenreizende mannen, maar de verwachting van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) is dat er ook vrouwen en gezinnen komen te wonen.
Het COA gaat het gebouw huren van Dornick BV, het vastgoedbedrijf van Ton Hendriks. Na tien jaar wil de pandeigenaar de locatie herontwikkelen tot wooncomplex met appartementen.
Met de komst van driehonderd extra opvangplekken voldoet Nijmegen aan de Spreidingswet: volgens die wet moet elke gemeente een vastgesteld aantal opvangplekken realiseren. In Nijmegen is dit voor 2025 gesteld op 817.
‘Noodzaak is groot’
Op dit moment heeft het COA er nog maar 520. Het gaat om 400 asielzoekers in het azc aan de Dommer van Poldersveldtweg en 120 in tijdelijk in het oude belastingkantoor aan de Stieltjesstraat. Die laatste sluit waarschijnlijk in 2027.
‘De noodzaak voor langdurig beschikbare opvangplekken is groot, omdat de doorstroom in de asielketen nog altijd stagneert’, zegt burgemeester Hubert Bruls. ‘We weten uit jarenlange ervaringen met de azc-locaties in Nijmegen-Oost en aan de Stieltjesstraat dat dit prima en rustig verloopt, zowel voor bewoners als omwonenden. Ik hoop daarom op steun van buurtbewoners. Vragen en zorgen bespreken we uiteraard graag.’
Om het nu leegstaande gebouw geschikt te maken als azc, wordt binnen eerst een halfjaar verbouwd. Tot 2022 had zorgorganisatie De Waalboog het gebouw in gebruik als zorglocatie. Nu geldt dat alleen voor het laagbouwgedeelte ernaast, waar 85 bewoners zorg krijgen.
Voor de buurt, waar vooral veel studentenwoningen zijn, is er binnenkort een informatiebijeenkomst. Ook volgt er een open dag.
Het is niet de eerste keer dat er asielzoekers nabij de universiteit worden gehuisvest. In 2015 was er in de bossen van Heumensoord een noodopvang voor 3000 vluchtelingen. In 2021 kwam er een tweede, kleinere noodopvang voor zo’n 1.000 evacués uit Afghanistan op dezelfde plek. In het najaar van 2022 kwam er ook een noodopvang in de voormalige manege in Park Brakkenstein, dat in handen is van de universiteit.
Dit artikel van Mitchel Suijkerbuijk stond eerder in De Gelderlander.