Zo sneuvelde de basisbeurs
Verslagen en teleurgesteld zijn ze, en vooral: doodmoe. Na maanden vergaderen, protesteren en discussiëren, en na een spannend debat van…
Verslagen en teleurgesteld zijn ze, en vooral: doodmoe. Na maanden vergaderen, protesteren en discussiëren, en na een spannend debat van…
De honderden miljoenen die de afschaffing van de basisbeurs jaarlijks opbrengen zouden volledig gebruikt worden om het onderwijs te verbeteren. Dat was in 2015 de belofte van minister Jet Bussemaker. Door schimmige beloftes, stijgende studentenaantallen en slappe knieën van de minister is het maar de vraag of studenten echt beter onderwijs krijgen, blijkt uit onderzoek van onder meer Folia en Vox.
Ze kregen geen basisbeurs meer, maar profiteerden ook niet van extra investeringen in het onderwijs. De eerste ‘leenstelselstudenten’ moeten worden gecompenseerd, vindt de Tweede Kamer. Maar hoe dan?
Faculteiten krijgen geld om hun onderwijs te innoveren. Reden: de Honours Academy heeft de extra investeringen, die het college van bestuur vorig jaar deed, niet opgemaakt. De studentenraad was kritisch over de extra gelden die de Honours Academy kreeg en reageert daarom tevreden.
Onder grote belangstelling vanaf de publieke tribune stemde de universitaire gezamenlijke vergadering vanmiddag in met de begroting voor volgend jaar. De kritische studenten in de raad haalden uiteindelijk bakzeil.
Gaat de medezeggenschap maandag akkoord met de begroting of niet? Het kritische deel van de studentenraad is nog steeds tegen. Voorzitter Dennis Walraven is voor: hij waarschuwt voor de gevolgen van een ‘nee’-stem.
#1 Waar gaat de stemming maandag precies over? Over de beleidsbrief, met daarin de hoofdlijnen van de begroting 2018. Dat…
De miljoenen die vrijkomen door de afschaffing van de basisbeurs splijten de Nijmeegse medezeggenschap. Studentenraadsleden Dinja de Vries (AKKUraatd) en Pim ten Broeke (NSSR) voeren het kritische deel van de raad aan. ‘Wij hebben de plicht om het college ter verantwoording te roepen.’
Al het vrijgekomen geld uit het afschaffen van de basisbeurs moet ten goede komen aan de kwaliteit van onderwijs. Maar is dat wel zo? De studentenraad en het universiteitsbestuur zijn het oneens. Neem de investeringen in de Honours Academy: die komen niet álle studenten ten goede, vinden de studenten.