Brievenboek moet beeld over dementie doen kantelen

20-04-2016

Op 15 april verscheen het boek ‘Ik heb dementie’. Een boek door mensen met dementie, voor mensen met dementie. Het bestaat uit vijftig openhartige brieven die geschreven zijn door mensen met dementie, waarin zij tips geven, over hun ervaringen vertellen, en uitleggen dat het helemaal niet zo erg hoeft te zijn om dementie te hebben. De brieven zijn verzameld en gepubliceerd door dementiedeskundigen Marcel Olde Rikkert en Ruud Dirkse.  Zij schrijven rond de brieven ook eigen bijdragen. Het doel van deze deskundigen is om mensen met dementie moed in te spreken.

Uit de brieven blijkt dat mensen met dementie veel meer kunnen dan wat doorgaans van ze gedacht wordt. De samenstellers willen het verkeerde beeld van dementie en de ziekte van Alzheimer uit de wereld helpen. Het boek is ook bedoeld voor familieleden en professionals. Hulpverleners wisselen met mensen met dementie vaak alleen kennis en professionele ervaringen uit, maar geen persoonlijke verhalen en emoties. De brieven kunnen volgens de initiatiefnemers helpen bij het begrijpen van mensen met dementie. Voor onderzoekers zijn de brieven een bevestiging van de wetenschappelijke aanwijzingen dat mensen met dementie minder snel achteruit gaan dan vroeger.

Het boek is hier te bestellen. De link geeft ook een impressie van het boek plus extra informatie, zoals een documentaire over een van de schrijvers.

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!