Wetswijziging moet verengelsing universiteiten beteugelen

04-04-2018

Op dit moment is zo’n 20 procent van de Nederlandse bacheloropleidingen Engelstalig, tegenover 80 procent van alle masterstudies. Die percentages nemen gestaag toe. Het huidige kabinet is van plan om de verengelsing van het hoger onderwijs te beteugelen.  ‘Het kabinet ziet scherper toe op de naleving van de wet dat opleidingen alleen Engelstalig zijn wanneer dit een toegevoegde waarde heeft,’ lieten VVD, CDA, D66 en CU optekenen in het regeerakkoord.

Maar die afspraak schuurt met de Wet op Hoger Onderwijs en het Wetenschappelijk Onderzoek, dat veel ruimere mogelijkheden biedt om Engelstalig onderwijs te bieden. Volgens de wet mag van het Nederlands afgeweken worden als ‘de specifieke aard, de inrichting of de kwaliteit van het onderwijs dan wel de herkomst van de studenten daartoe noodzaakt’, schrijft het magazine van de UvA Folia.

In een kamerdebat stelde onderwijsminister Ingrid van Engelshoven gisteren voor om de wet, die al uit 1992 stamt, te herzien– om zo het Nederlands als voertaal in het hoger onderwijs beter te kunnen beschermen.

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!