‘Beste Nijmegenaren, de universiteit heeft jullie nodig’
OPINIE - De bezuinigingen op het Nederlandse hoger onderwijs hebben grote gevolgen voor de stad en de regio rond Nijmegen. Dat schrijven vertegenwoordigers van WOinActie in een opiniebijdrage. Komende woensdagmiddag fietsen de Nijmeegse demonstranten daarom van de campus naar het Nijmeegse gemeentehuis. Ze roepen alle Nijmegenaren op om zich aan te sluiten bij de betoging in de stad.
Donderdag stemt de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting voor het komende jaar. De plannen van het kabinet-Schoof zijn omstreden: de komende jaren willen zij bijna 2 miljard euro bezuinigen op onderzoek en onderwijs. De afgelopen weken lijkt de oppositie erin te zijn geslaagd om dit met luttele honderden miljoenen terug te brengen. Maar zelfs als dit lukt, blijven deze bezuinigingen desastreus.
Het is onvermijdelijk dat de bezuinigingen op hogescholen en universiteiten zullen leiden tot het afschaffen van complete onderwijsprogramma’s en gedwongen ontslagen. Ook de kwaliteit van onderwijs en de maatschappelijke dienstverlening door onze onderwijsinstellingen zullen er flink onder lijden. En dat is slecht nieuws voor medewerkers en studenten – maar óók voor de stad Nijmegen. Daarom roepen wij alle Nijmegenaren op: steun het hoger onderwijs in onze stad!
‘Doe het niet’
Volgens een eerste berekening door ons college van bestuur zouden de bezuinigingen aan de Radboud Universiteit alleen al moeten leiden tot een besparing van 36 miljoen euro per jaar. Dat komt nog bovenop de 18 miljoen aan al geplande bezuinigingen. Hoe de Nijmeegse universiteit dat in de praktijk wil brengen, is vooralsnog onzeker. Andere universiteiten hebben reeds aangekondigd dat essentiële studierichtingen zoals Frans, Duits en Midden-Oostenstudies worden afgeschaft. We horen dat bij de HAN tijdelijke contracten niet worden verlengd, en ook in het primair onderwijs en het mbo wordt flink bezuinigd.
De afgelopen weken en maanden hebben we veel actie gevoerd tegen de kabinetsplannen. Vanuit de hele samenleving klinkt inmiddels het geluid: doe het niet. Het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, burgemeesters, provincies en het voortgezet onderwijs maken zich allen grote zorgen over deze kaalslag.
Brede universiteit
De Radboud Universiteit en Hogeschool Arnhem-Nijmegen vervullen een belangrijke regiofunctie. Ze bieden voor veel jongeren een mogelijkheid om te gaan studeren en voor de bredere gemeenschap een kans om te leren, debatteren en actief te zijn in de samenleving. Daarbij is het van belang dat de Radboud Universiteit een ‘brede universiteit’ is waar alle belangrijke studierichtingen vertegenwoordigd zijn. Afschaffing van onderwijsprogramma’s of zelfs hele faculteiten zal ertoe leiden dat jongeren uit de regio voortaan naar andere universiteitssteden moeten uitwijken om daar het onderwijs van hun keuze te kunnen volgen.
Minder geld voor onderwijs betekent minder kansen voor de jeugd uit onze stad en regio – in het bijzonder voor jongeren uit minder kapitaalkrachtige gezinnen. Juist voor de RU en de HAN, die veel eerste-generatie studenten aantrekken, zal dit grote gevolgen hebben. De kwaliteit en toegankelijkheid van onderwijs zullen achteruitgaan, van basisscholen tot de universiteit.
‘Onderzoek toont aan dat deze kostenbesparing op onderwijs en onderzoek op termijn zal leiden tot minder welvaart en innovatie’
De bezuinigingen zullen ook impact hebben op de werkgelegenheid. De RU en de HAN behoren tot de grootste werkgevers van onze stad en regio. Onderzoek toont aan dat deze kostenbesparing op onderwijs en onderzoek op termijn zal leiden tot minder welvaart en innovatie. Het laat zich raden wat dit zal betekenen voor een regio als de onze.
Tot slot kunnen de bezuinigingen desastreuze gevolgen hebben voor het sociale en culturele leven in de stad. Wie weet of er straks nog middelen zullen zijn voor het organiseren van publiekslezingen in de LUX of de Schouwburg? Wie heeft er straks nog tijd voor een actief studentenleven?
Kom in actie
Kortom, het is hoog tijd dat ook politici en inwoners van onze stad zich in fellere bewoordingen gaan uitspreken tegen de voorgenomen kaalslag op het hoger onderwijs. De RU en de HAN horen bij Nijmegen – ze maken de stad tot wat deze is. Daarom fietsen we op woensdag 11 december vanaf de campus naar het gemeentehuis, om ons lokale bestuur en stadsgenoten ervan te doordringen dat hun steun nu van vitaal belang is. We roepen alle Nijmegenaren op om zich om 13.00 uur aan te sluiten bij onze betoging in de stad. Ook kunt u ons steunen door te schrijven naar parlementsleden en bewindslieden. Praat erover met gemeenteraadsleden en deel onze oproepen op sociale media. Doe het voor uzelf, doe het voor uw kinderen, doe het voor Nijmegen.
U bent nodig.
Dit opiniestuk werd geschreven door Arnoud Lagendijk, Marc van Oostendorp, Willem Halffman, Mathijs van de Sande en Gaard Kets van WOinActie Nijmegen.
Luca schreef op 9 december 2024 om 14:03
Ik snap het nut van het fietsen niet helemaal. Dit gaat lang niet ver genoeg. We zouden in Nijmegen een lesje kunnen leren van de stakers in Amsterdam – dat is nog eens actievoeren!
Marc van Oostendorp schreef op 9 december 2024 om 18:30
De stakers aan de UvA voeren actie met een ander doel, namelijk uit protest tegen het eigen universiteitsbestuur, vanwege de manier waarop het bestuur is omgegaan met de Amsterdamse protesten van afgelopen voorjaar. Deze staking is bovendien al langere tijd voorbereid. WOinActie zal landelijk zeker escaleren als deze rampzalige bezuinigingen doorgaan, maar op de korte termijn was dat niet haalbaar en naar onze inschatting weinig effectief. In het hele land vinden daarom nu vergelijkbare protesten als de onze plaats.
Marc schreef op 9 december 2024 om 17:27
Als ik de linkse indoctrinatie zie op onze hoge scholen en Universiteiten dan ben ik het volledig eens met de bezuinigingen. Scholen behoren politiek neutraal te zijn en dat is in Nederland en zeker in Nijmegen absoluut niet het geval.