Rector: ‘Vanaf september mogelijk weer veel onderwijs en onderzoek op de campus’

11 mrt 2021

Rector magnicifus Han van Krieken wil dat alle gevaccineerde studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit in september naar de campus kunnen komen, net als mensen die niet gevaccineerd zijn maar wel een negatieve sneltest kunnen overleggen. Om dat proces voor te bereiden, wil de universiteit een pilot met sneltests opzetten.

Het ziet er naar uit dat in september verreweg de meeste volwassenen in Nederland gevaccineerd zullen zijn tegen het coronavirus. In zijn column op de website van de universiteit blikt rector magnificus Han van Krieken alvast vooruit op wat dat betekent voor het hoger onderwijs.

In het nieuwe collegejaar hoeven studenten en medewerkers die gevaccineerd zijn tegen corona vermoedelijk geen afstand meer te houden tot elkaar op de campus. Voor mensen die om uiteenlopende redenen (nog) geen vaccin hebben gekregen, wil de universiteit werken met sneltests. Of de sneltests op de campus zullen worden afgenomen en hoe oud een sneltest mag zijn om toegang te krijgen tot de campus, is op dit moment niet duidelijk.

Onderliggende aandoening

In zijn column roept Van Krieken de overheid op om ervoor te zorgen dat gevaccineerden welkom zijn op de campus zonder inbreuk te maken op hun privacy. ‘We zouden graag weten hoe we binnen de privacyrichtlijnen vanaf september mogen controleren of iemand gevaccineerd is. Kan dat bijvoorbeeld via een vaccinatiepaspoort?’, zegt universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen aan de telefoon. ‘Ook vragen we ons af hoe we mensen zonder vaccinatie die geen recente negatieve sneltest kunnen voorleggen, ervan kunnen weerhouden bij fysieke bijeenkomsten aanwezig te zijn.’

Toch zullen er mensen zijn die ook in september sowieso nog niet naar de campus kunnen komen, bijvoorbeeld omdat ze positief testen op corona of omdat ze een onderliggende aandoening hebben. ‘We moeten alles in het werk stellen om voor die groep alternatieven te bieden zodat ook hun werk en onderwijs kan doorgaan’, zegt Gerritsen. ‘Hoe? Dat moeten we nog onderzoeken.’

Pilot

Om de mogelijkheden voor fysieke bijeenkomsten te verruimen, wil de Radboud Universiteit samen met de HAN ‘op korte termijn’ een pilot met sneltests opzetten. ‘Op die manier willen we erachter komen hoe we sneltests kunnen inzetten. Ook willen we onderzoeken wat het draagvlak voor sneltests is bij studenten’, zegt Gerritsen.

De pilot is niet alleen bedoeld voor onderwijs, maar ook voor enkele andere activiteiten op de campus. Om welke activiteiten het gaat, kan Gerritsen nog niet zeggen. ‘Een beperkt aantal studenten en medewerkers zal hierbij worden betrokken.’

2 reacties

  1. Pieter Monté schreef op 11 maart 2021 om 11:20

    Toen ik mij in 1972 voor het eerst als student wilde inschrijven aan de TH Twente, nu de UT, kon dat pas na het overleggen van een negatieve TBC test. Deze gold ook voor bv. studenten aan de PABO of voor een benoeming als leraar aan een lagere school.
    De TB verklaring voor universiteiten is vrij snel daarna afgeschaft, voor het basis onderwijs gold deze nog een paar jaar langer.
    Voor bezoek aan bepaalde delen van de wereld zijn nog steeds vaccinaties verplicht.

    Ik respecteer eenieders vrije keuze om niet gevaccineerd te worden, maar de betrokkenen dienen dan ook de consequenties te dragen. Hun vrijheid houdt op daar waar mijn gezondheid bedreigd wordt.

    • DK schreef op 11 maart 2021 om 18:20

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!