Appels in India (2): Supramentaal wezen

31 dec 2014

Daan Appels (25) verblijft deze decembermaand in India. Als bijna afgestudeerd communicatiewetenschapper ziet hij een toekomst in de journalistiek. Hij reist naar Auroville, een internationale gemeenschap van idealisten (lees: hippies), om er verhalen op te tekenen. Voor Vox houdt hij een blog bij.

Daan is aangekomen in Auroville
Daan is aangekomen in Auroville
Auroville rijdt mij binnen, niet andersom. Op een motor. De eerste blanke die ik zie is een hippie, die als Hermann Maier door een kudde koeien slalomt. Hij draagt een regenbooggewaad tot zijn knieën, op zijn neus rusten twee blauwe glazen. Het gebrek aan haar op zijn vroegoude voorhoofd compenseert hij ruimschoots door het achter zo lang te laten groeien dat het lijkt of zijn vriendin achterop zit. Dit is een rasechte, geloofwaardiger dan de eendagshippies op Nederlandse technofeesten. Dit is Woodstock 1969 op twee wielen. Auroville is een voor een groot gedeelte blanke enclave in de donkerste streek van India: Tamil-Nadu. De universele stad telt meer dan tweeduizend inwoners en 47 nationaliteiten. Er is geen leider in de vorm van burgemeester en de belangrijkste beslissingen worden genomen door een bestuursorgaan waar alle inwoners in zitten. Politie is alleen welkom bij zaken die de samenleving (nog) niet zelf op kan lossen, zoals moord. Mensen komen los van geldelijk verkeer. In de plaatselijke supermarkt pak je wat je nodig. Er wordt pas betaald als er aan het einde van de maand een tekort is. Diploma’s zijn niets waard. Experimenteer mee
Yoga in de buitenlucht
Yoga in de buitenlucht
De jonge woongemeenschap is ontstaan in de ‘roaring sixties’: de tijd van provo-acties in Amsterdam en studentenprotesten op de Parijse Sorbonne. Spiritueel filosofe Mirra Alfassa, grondlegger van de stad, richt zich in haar belangrijkste brief tot de studenten aller landen. De boodschap: kunnen we het verrotte wel verbeteren? Kom naar Auroville, experimenteer mee en bouw aan een nieuwe samenleving. Zonder geloof of politiek, waar geld niet langer de hoogste heerser is en waar artistieke schoonheid tot ontplooiing komt. Persoonlijke verdiensten voor de samenleving wegen zwaarder dan materiële rijkdom of sociale positie. Auroville is een plek die geen natie als zijn eigendom kan beschouwen. Hier zorgt spirituele groei voor het verdwijnen van ego en competitiedrang. Een volgende stap in de menselijke evolutie. Aap, neanderthaler, homo sapiens, supramentaal wezen. Dat idee.

Revolutionaire plannen afschieten is makkelijk, zeker als het fundament zweverig is. Maar ik denk dat er in iedere zich van logica bedienende student een klein stukje Auroville schuilt. Vergeef me mijn goedkope retoriek, maar we leven in een samenleving waar de CEO van een sigarettenfabriek een van de meest gerespecteerde personen is. In de jacht naar wereldmacht hebben we genoeg atoomwapens om de mensheid vijf keer uit te roeien. Een keer lijkt genoeg. Het nederige Nederland zit als Obama’s keffertje op de in Volkel begraven nucleaire wapens, bang om ’s wereld grootste schurken tegen de haren in te strijken. Fuck the system.

 

0 reacties

  1. Ribhu schreef op 4 januari 2014 om 21:13

    Daan, get your facts straight. It reflects poorly that you make generalizations and want to pursue to a career in journalism. Your article is full or errors and I think conveys the wrong message,

  2. Inge schreef op 5 januari 2014 om 10:37

    Triest en helemaal niet realistisch geschreven. Fact checking zou een goed idee zijn geweest! Jammer hoor!!! Ik dacht toch dat Nederlandse jongeren (en vooral met een diploma in communicatie) iets beters zouden produceren.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!