Waarom is de RU zo wit?
De Radboud Universiteit hoort bij de ‘witste’ universiteiten van het land. Dat blijkt uit een bijzonder diversiteitsrapport van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De onderzoekers hadden de beschikking over een database met daarin de etnische achtergronden van de studenten in heel Nederland. Waarom is de Radboud Universiteit zo weinig divers?
Slechts 8 procent van alle studenten aan de Radboud Universiteit is niet-westers allochtoon, volgens het rapport Let’s do diversity. Landelijk gezien is het percentage 12 procent. Alleen de universiteiten in Eindhoven, Groningen, Twente en Wageningen scoren lager dan Nijmegen. Internationale studenten zijn bij deze studie buiten de berekeningen gehouden. Een niet-westers allochtoon wordt gedefinieerd als iemand waarvan tenminste één ouder geboren is in Latijns-Amerika, Afrika of Azië (m.u.v. Indonesië en Japan).
De cijfers uit het rapport zijn bijzonder, omdat etniciteit doorgaans niet geregistreerd wordt aan Nederlandse universiteiten. Maar de onderzoekers mochten een (gesloten) database van Dienst Uitvoering Onderwijs inzien, die weer deels gebaseerd is op de Gemeentelijke Basis Administratie – waar etniciteit wel bekend is.
‘Je moet kijken naar de regio waar de universiteiten liggen’
‘Het lage cijfer verbaast me eigenlijk niet’, zegt Michael Savelkoul, die aan de Radboud Universiteit veel onderzoek doet naar diversiteit. ‘Jammer is het wel. Idealiter gezien is een universiteit een afspiegeling van de maatschappij – en dus veel meer gemengd. Het is ook in verschillende onderzoeken aangetoond dat het bijvoorbeeld voor de onderlinge tolerantie goed is als mensen van verschillende achtergronden elkaar ontmoeten.’
Toch is de beperkte diversiteit wel te verklaren, volgens Savelkoul. Hij wijst naar de overige witte universiteiten (Groningen, Wageningen en Eindhoven): ‘Je moet kijken naar de regio waar de universiteiten liggen. De Radboud Universiteit trekt traditiegetrouw veel studenten uit Gelderland, Limburg en Brabant. Daar wonen ook veel minder allochtonen dan in het westen van het land.’
Schakeljaar
Dat klopt. In Amsterdam en Rotterdam is meer dan de helft van de 18-jarigen een niet-westerse allochtoon. In Nijmegen is dat slechts 17 procent – in de omringende plattelandsgemeenten ligt dat percentage ongetwijfeld nog lager.
Universiteiten die een meer gekleurde campus willen, doen er volgens het rapport goed aan in te zetten op schakelprogramma’s tussen het hbo en het wo, aangezien allochtonen vaker via deze omweg op de universiteit belanden. Ook het aannemen van een ‘diversity officer’ die zich inzet voor een diverse campus is volgens de onderzoeker aan te bevelen.
Stephanie schreef op 19 oktober 2016 om 11:02
“m.u.v. Indonesië en Japan” – dit snap ik niet helemaal. Wat is hier de reden voor? Waarom zijn mensen die uit Indonesië en Japan afkomstig zijn dan wel westers? Ookal is Japan een best rijk land, is het nog steeds geen Westers land. En wat is hier het verschil met bv. Zuid-Korea?
Anyway, dit artikel heeft mij eerlijk gezegd verbaasd. Ik zou het interessant vinden om naar de percentage van ‘niet-westerse’ studenten in de verschillende studies te kijken. Bij de rechtenfaculteit zijn het er in ieder geval meer dan 8 percent, terwijl ik gehoord heb dat er bv. bij psychologie de percentage waarschijnlijk zelfs lager zit (want Duitsland is wel westers genoeg).
Tim Van Ham schreef op 19 oktober 2016 om 11:12
Dat is inderdaad vreemd, maar in alle officiële definities (bijv. van het CBS) wordt dit zo gedaan. Vraag me niet waarom…
Helaas zijn er geen Nijmeegse cijfers per faculteit, laat staan per studie. Ik heb het even nagezocht, die cijfers zijn er zelfs niet over de UvA, waar het rapport over gaat.
Patrick schreef op 20 oktober 2016 om 15:46
Helemaal bizar is dat Antillianen ook niet-westerse allochtonen zijn, terwijl die eilanden bij het Koninkrijk der Nederlanden horen.
een allochtoon schreef op 19 oktober 2016 om 12:19
antwoord op jullie vraag:
http://www.zihniozdil.info/culture/typisch-nederlands-dat-begrip-allochtoon/
Roomschblank schreef op 19 oktober 2016 om 13:57
Het kan aan mij liggen, maar is het registreren van ethnische achtergrond in een database niet illegaal sinds bepaalde etnische groepen in WOII snel op te sporen waren?
Waar hebben ze deze info überhaupt vandaan? Ik kan me niet herinneren ooit te hebben opgegeven als ‘blank’ tijdens mijn inschrijving waar dan ook.
ZZZzzz schreef op 19 oktober 2016 om 14:32
Wéér deze agenda die zo wordt doorgedrukt, houdt dit dan ooit op? Ben dit schadende globalisme onderhand wel zat. Multiculturalisme is niet zonder gevolgen, maar ik heb me d’r onderhand bij neergelegd dat dat gewoon een ding is van de periode waarin we leven. Dat dit nog steeds echter zo actief tot in den extremen wordt doorgedrukt zal ik nooit snappen. Vroeg of laat is iedere individualiteit als land volledig weg.
Relatief schreef op 19 oktober 2016 om 14:34
Er zijn 13 universiteiten. We laten er 4 achter ons, en 8 voor ons. Valt best mee toch?
CisWhiteMale schreef op 19 oktober 2016 om 14:49
Dit is echt schokkend, waar haalt de RU anno 2016 het lef vandaan om nog zo institutioneel racistisch en xenofobisch te zijn? Ik denk ook dat het toelaten van meer niet-westerse allochtonen de onderlinge tolerantie zal verbeteren. Misschien kunnen we de ‘diversity officer’ een mooi zwart uniform geven en door de RU laten patrouilleren om blanke mensen op hun privileges te wijzen. Ik kan niet wachten.
Erik met een k schreef op 19 oktober 2016 om 15:13
Ik vind dat je wit zijn wel in een redelijk negatieve context plaats in dit artikel. Ik ben trouwens ook niet heel tevreden met je gebruik van het woord wit. Vind ik een denigrerende term.
De RU is er blijkbaar minder om omdat er veel blanke studenten zijn. Hoe raar deze statement is wordt snel duidelijk als je wit veranderd naar zwart. Iemand die klaagt over teveel zwarten op de uni kan niet, waarom is wit dan wel acceptabel? Iedereen verdient het om met respect behandeld te worden, zelfs mensen met een blanke huidskleur.
Ach ja ach schreef op 19 oktober 2016 om 16:15
Waar komt toch dat idee vandaan dat de universiteit een afspiegeling moet zijn van de samenleving? En vooral: waarom?
Chris schreef op 24 oktober 2016 om 09:55
Omdat de talenten niet alleen bij de blanke mannen liggen!
Ach ja ach schreef op 25 oktober 2016 om 15:59
Beste Chris, ik heb nergens beweerd dat (academisch) talent alleen bij blanken ligt, dat maak jij ervan.
Het idee dat een universiteit een afspiegeling moet zijn van de samenleving, heeft als onderliggende premisse dat academisch denkniveau evenredig verdeeld is onder alle lagen van de samenleving. Ik heb daar ernstig mijn vraagtekens bij. Een blik op de statistieken toont dat mensen uit hogere sociale milieus over het algemeen een hoger denkniveau hebben dan mensen uit lagere sociale milieus, en dat autochtone Nederlanders over het algemeen een hoger denkniveau hebben dan allochtone Nederlanders. Dat kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld weinig belangstelling voor wetenschappelijke activiteiten vanuit de opvoeding of – ik vermoed met name bij allochtonen – een taalachterstand, ik noem maar wat.
Mensen met een te laag denkniveau voor een universiteit toelaten op een universiteit lijkt me funest voor de kwaliteit van die universiteit. Uiteraard wil ik niet beweren dat mensen uit lagere milieus of allochtonen niet op de universiteit horen, want daar horen ze wel – tenminste: als ze over het juiste denkniveau beschikken. En dat lijkt me ook de enige gegronde reden om mensen toe te laten op een universiteit.
Henk schreef op 19 oktober 2016 om 16:37
Ik vindt dat in dit artikel nogal neerbuigend over autochtonen wordt gesproken. Vooral de eerste paragraaf werkt de indruk dat er iets mis is als de grote meerderheid van de studenten blank is. Waarom denkt men dat deze mening acceptabel is? De auteur lijkt er van uit te gaan dat het scheppen van diversiteit als doel op zich normaal is. Ik zou toch hopen op een iets neutralere houding van de redactie.
Het aannemen van een ”’diversity officer” lijkt me weer een typisch Amerikaans fenomeen dat naar Nederland overwaait. Ik zie niet in waarom men zich Amerikaanse discriminatieproblemen in Nederland zou aaneigenen. Zoals in het artikel is aangegeven, komen de meeste studenten aan de RU uit het zuiden en oosten van het land. De RU is dan ook een prima afspiegeling van de samenleving in deze regio.
Loes schreef op 19 oktober 2016 om 20:29
Oh bloody hell, gaan we hier ook zo overboord met het “I am offended by everything” adagium van de United “did you just assume gender? That’s so racist/sizeist/sexist/bigot!” States?
Het is de schuld blanke, bovenmodaal verdienende man! Wat precies zijn schuld is weten we niet, maar het is zijn schuld en het moet nu aangepakt worden!
Even zonder gekkigheid, door dit linkse wit-is-onwenselijk gezeur worden mensen uiteindelijk een beetje recalcitrant.
Michael Savelkoul heeft een prima verklaring gegeven (er wonen gewoon minder allochtonen buiten randstad regio’s) voor het feit dat bepaalde uni’s in Nederland meer Nederlandse studenten hebben (the horror, hoe durven ze).
Laten we nu alsjeblieft niet oplossingen gaan aandragen voor dit verschijnsel, alsof het een daadwerkelijk probleem is.
Willem schreef op 20 oktober 2016 om 16:28
Ik voel me als blanke autochtoon gediscrimineerd, en ik voel mij niet meer welkom op de universiteit…. Statistisch gezien moeten we plaats maken voor niet westerse allochtonen..
Chris schreef op 24 oktober 2016 om 10:15
Ik vind de meeste van de bovenstaande reacties beschamend, kleinzielig en ook heel erg provinciëel. In plaats van onze studenten vooral uit de witte (en blijkbaar ook xenofobe) omliggende boerendorpen te halen, zou het toch ons streven moeten zijn om de beste talenten van het land aan te trekken – waaronder ook net zo veel studenten van allochtone ouders als het landelijke gemiddelde. Dat doen we niet, en daarom is dit geen goed nieuws wat betreft het succes van de RU!
Demografie89 schreef op 17 april 2018 om 09:51
Beste Chris,
Allochtone mensen zijn over het algemeen armer. Dat is een statistisch feit, zoek het maar na in het CBS. Nou is het ook een statistisch feit, dat armere mensen (ook arme blanken) vaker een lager niveau van educatie volgen. En wat ‘blijkt’ nou, om op een universiteit te mogen studeren, heb je een hoger niveau van educatie nodig: VWO.
Nou komt dit alles absoluut niet doordat allochtonen op de een of andere magische wijze dommer zouden zijn, het is gewoon dat ze over het algemeen een achterstand lopen, omdat in het land van herkomst de educatie veel slechter is. Deze achterstand kan meerdere generaties duren om te herstellen.
Pieter schreef op 24 oktober 2016 om 11:53
Ten eerste, Nijmegen heeft überhaupt al weinig migranten want die trokken veelal naar de randstad, dit punt is al eerder gemaakt. Ten tweede, moet je diversiteit gaan dwingen? Ik denk het niet, van forceren gaat de kwaliteit niet vooruit, van open staan voor alles en iedereen (mits het juiste niveau), wel. Een universiteit is sowieso al niet een afspiegeling van de maatschappij, daar een universiteit veelal vereist dat je een bovengemiddelde intelligentie hebt, als je echt een correcte afspiegeling wilt, dan zul je toch moeten zorgen dat de RU ook MBO opleidingen gaat aanbieden, maar willen we dat wel?…
Frans de Wit schreef op 24 november 2016 om 19:58
Krampachtig een meer diverse universiteit realiseren? Ik ben voor!
Sociologe schreef op 25 november 2016 om 14:41
Opzich snap ik dat dit een punt is. Maar ik vind het negatief en te weinig objectief. Ik zou graag meer cijfers willen zien. Dus ook het percentage mensen met een migratie achtergrond afgezet tegen de verschillende regio’s waar de universiteiten in liggen. Denk dat het beeld van de RU ineens een stuk positiever wordt dan.