Gemeenteraad waakt voor stigmatisering studenten
Niet alle studenten geven overlast, dus waak voor overdreven regelgeving. Dit stelde de gemeenteraad gisteren in een debat over kamerbewoning in de stad. Een van de maatregelen: een openbare lijst van alle kamerverhuurders in Nijmegen.
GroenLinks-fractieleider Pepijn Boekhorst kreeg gisterenavond steun voor zijn motie voor een openbare lijst van verhuurders. De raad kwam hiermee tegemoet aan een waslijst aan klachten van buurtbewoners de afgelopen maanden over overlast door kamerbewoning. Een openbare lijst van verhuurders was een van de wensen. Nu bestaat vaak geen inzicht in wie de kamers verhuurt, zodat omwonenden bij overlast niet weten bij wie ze moeten aankloppen.
Alleen de grote studentenhuisvester SSH& heeft op al haar wooncomplexen naamplaatjes hangen. Boekhorst heeft het liefst dat alle kamerpanden zo’n bordje krijgen met de naam van de eigenaar. Hij laat de uitwerking van zijn voorstel echter over aan het gemeentebestuur.
Boekhorst had het liefst ook nog gezien dat de gemeente een lijst publiceert met slechte verhuurders, de pandjesbazen die lak hebben aan ‘goed verhuurderschap’. Maar daar voelden de meeste andere raadsfracties niets voor. Wel ging de raad akkoord met het voorstel van GroenLinks en SP om met hulp van de Stichting Nijmeegse Huurteams jaarlijks inzichtelijk te maken welke verhuurders adequaat reageren op klachten en meewerken aan oplossingen.
Geen quotum
Een unanieme raad liet nog eens weten dat de kameroverlast stevig moet worden aangepakt. Nogal wat omwonenden van kamerpanden vinden dat hun woonplezier en nachtrust vergald en verstoord worden, vooral door geluidsoverlast. Veel burgers hebben gepleit voor een maximaal aantal kamerpanden per straat, maar de raadsfracties voelen niets voor een quotum. Enkele fracties benadrukten dat gewaakt moet worden voor stigmatisering. ‘Het overgrote deel van de studenten zorgt niet voor problemen’, zei raadslid Hans van Deurzen van de VSP.
De raad wil dat het gemeentebestuur gaat uitzoeken of het huurders kan verplichten voldoende (inpandige) fietsenstallingen te realiseren, eventueel op straat in ruil voor een parkeerplaats. Ook moet er een plan komen voor een goede klachtenregistratie. Wethouder Bert Veldhuis beloofde gisteren binnen drie maanden zo’n plan op tafel te leggen. / De Gelderlander