Airco UB stuk tijdens tentamenperiode: ‘Door de drukte en warmte stonk het echt heel erg’

13 jun 2024

De airconditioning in de UB was zo’n anderhalve week stuk. Precies in de tentamenperiode, als de bibliotheek op z’n drukst is. Studenten kunnen opgelucht ademhalen: het probleem is inmiddels opgelost.

Het was een onaangename verrassing wanneer je afgelopen weken de leeszaal van de universiteitsbibliotheek (UB) binnenliep: een warme, muffe lucht overheerste de ruimte. Ook was het broeierig warm in de zaal. De boosdoener: een kapotte airco.

‘Normaal gesproken zit ik altijd in de leeszaal, maar daar was het echt niet uit te houden’, vertelt psychologiestudente Luka (19). ‘Daarom ging ik in de kelder van het gebouw studeren, maar daar kan ik me niet concentreren, want daar is veel meer geluid.’

‘Op sommige dagen ben ik zelfs eerder naar huis gegaan’

‘Door de drukte en warmte stonk het heel erg’, vult psychologiestudent Elisa (21) aan. ‘Ook kreeg ik snel last van hoofdpijn’, zegt de 22-jarige premasterstudent antropologie Eloïse. Psychologiestudent Charlotte (20): ‘Op sommige dagen ben ik zelfs eerder naar huis gegaan, omdat ik moe werd van de benauwde lucht.’

Maatregelen

De universiteit nam verschillende maatregelen om de leeszaal aangenamer te maken. Tijdens de werkzaamheden bleven de deuren naar aangrenzende ruimtes open, omdat daar de koeling wel werkte. Op de deur van de leeszaal hing een mededeling over de situatie en de noodventilatie draaide dag en nacht door om de zaal wat koeler te maken.

Ondanks de omstandigheden was het de hele tentamenperiode erg druk. Studenten probeerden zich zo goed als het gaat aan te passen. ‘Ik zat de hele week in een hemdje te studeren, dat vind ik niet prettig, maar anders is het niet vol te houden,’ zegt Charlotte. ‘Ik zag zelfs iemand met een korte broek in de leeszaal, terwijl het buiten regende,’ voegt Eloïse toe.

Gelukkig voor de studenten zijn de werkzaamheden dinsdag afgerond. Het duurde even, maar inmiddels heerst er weer een aangenaam klimaat in de leeszaal.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!