‘Gun proefapen een aapwaardig pensioen’

15 nov 2016

Maak de laatste twee proefapen in het dierenlab niet af, maar stuur ze met pensioen. Een petitie met die boodschap gaat vandaag naar het college van bestuur. Animal Rights verzamelde 27.000 handtekeningen.

Het dierenlab van de Radboud Universiteit telt nog twee resusapen. Eind 2017 stopt Nijmegen met medisch onderzoek op primaten. ‘De afgelopen veertig jaar zijn alle apen afgemaakt nadat ze als proefdier waren gebruikt’, zegt Robert Molenaar, directeur van de Stichting Animal Rights. ‘Dat is de reden dat we ons druk maken om de laatste twee apen.’

‘De dieren hebben hun lichaam ter beschikking gesteld aan de wetenschap’

Al een aantal maanden zamelt de stichting handtekeningen in om de resusapen in leven te houden. ‘De dieren hebben hun lichaam ter beschikking gesteld aan de wetenschap, ongevraagd. Gun ze dan nu een goede pensionering’, aldus Molenaar. Hij doelt op een tweede leven voor de beesten in een gespecialiseerde opvang. Eerdere apen die aan de Universiteit van Utrecht werden gebruikt voor neurologisch onderzoek, kregen een plek bij Stichting AAP.

De Utrechtse ex-proefaap Bassie mocht met pensioen.
De Utrechtse ex-proefaap Bassie mocht met pensioen.

Herplaatsing
De petitie is inmiddels getekend door 27.000 mensen. Rector Han van Krieken neemt de handtekeningen vandaag in ontvangst. De universiteit laat via woordvoerder Martijn Gerritsen weten dat nog niet vaststaat wat er in 2017 met de laatste twee resusapen gaat gebeuren, maar dat herplaatsing een reële optie is. ‘We volgen de code van het Nationaal Comité dierproevenbeleid ’, zegt Gerritsen. ‘Daarin staat dat een beoordeling plaatsvindt op basis van de leeftijd, levensverwachting, gezondheid en psychosociale gesteldheid van het dier.’

Volgens Gerritsen klopt het niet dat alle Nijmeegse apen tot nu toe aan hun eind kwamen in het dierenlab. ‘Er is er tenminste één uitgeplaatst naar Stichting AAP.’ Soortgenoten die stierven tijdens of na het onderzoek, werden in veel gevallen ook na hun overlijden nog benut voor de wetenschap, zegt de woordvoerder. Hun hersenen werden bestudeerd.

In Nijmegen zijn het hersenonderzoekers die werken met apen. In het verleden keken ze onder meer naar de manier waarop de dieren audiovisuele informatie verwerkten en naar deep brain stimulation in relatie tot de ziekte van Parkinson en het diagnostiseren van de ziekte van Alzheimer.

Maatschappelijke druk
De Stichting Animal Rights zegt heel blij te zijn dat Nijmegen volgend jaar stopt met onderzoek op apen. Volgens de actievoerders krijgen de dieren nog geen glas water per dag en hebben ze continu dorst. Drinken is hun beloning als ze meewerken aan testjes. In hun brein zitten elektrodes die hersenactiviteit meten. ‘We snappen dat dit soort onderzoek niet van de ene op de andere dag ophoudt, gelukkig geeft Nijmegen het goede voorbeeld.’

In heel Nederland worden ongeveer 1500 apen gehouden voor wetenschappelijk onderzoek.

De stichting overhandigde in 2011 ook een petitie aan het college van bestuur, getekend door 16.000 mensen. Toen was de inzet dat de universiteit zou stoppen met alle apen-experimenten. Zestien apen huisden destijds nog in het dierenlab. De maatschappelijke druk om geen apen meer te gebruiken als proefdier is sindsdien alleen maar toegenomen. Volgens woordvoerder Gerritsen ‘heeft de universiteit ook een eigen verantwoordelijkheid’ en staan er geen nieuwe onderzoeken gepland.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!