Bierconsumptie tijdens campuscantus ‘problematisch’

19 aug 2016

De campuscantus van dinsdag was goed voor een bierconsumptie van 3300 liter. Dat is gemiddeld een kleine twee liter per deelnemer. ‘Met zoveel bier in je lijf kan je wel spreken van een alcoholvergiftiging’, zegt arts Kees Kramers van het Radboudumc.

‘Eins, zwei, drei: saufen!’, zo schalde het dinsdagavond regelmatig over het Erasmusplein. Veel deelnemers aan de campuscantus gehoorzaamden de oproep van de cantusband. 67 fusten bier dronken zij leeg, meldt de intro-organisatie daags na het festijn. Wat neerkomt op 3350 liter gerstenat, verdeeld over zo’n 1750 studenten en andere aanwezigen. Zoals rector (en arts) Han van Krieken, die deelnam aan de polonaise.

‘Dan zullen er een hoop studenten goed bezopen zijn geweest’, reageert Kees Kramers, internist bij de afdeling Klinische Farmacologie van het Radboudumc. Hij rekent voor op een spreekwoordelijk bierviltje: als je twee liter bier drinkt met een alcoholpercentage van 5 procent, heb je 70 gram alcohol in je lichaamswater. Uitgaande van eenmalige directe inname  komt dat bij een persoon van 60 à 70 kilo neer op een promillage van bijna 2.

‘En dan hebben we het nog over een gemiddelde’, gaat hij door. ‘Sommige studenten zullen minder of niet hebben gedronken, anderen juist meer. Meisjes worden over het algemeen eerder dronken dan jongens.’

Vorig jaar was er klein protest tijdens de campuscantus: twee filosofiestudenten hielden een spandoek omhoog met ‘Geen alcoholfestijn op het Erasmusplein’. Zij kregen bijval van het Trimbos-instituut – directeur Rutger Engels noemde de cantus op het terrein van de Radboud Universiteit een verkeerd signaal.

Acute problemen
Wie 2 promille alcohol in zijn bloed heeft, ondervindt acute problemen, zegt Kees Kramers. ‘Juist onervaren drinkers van 18 jaar. Beschermende reflexen raak je kwijt. Veel studenten stappen na de cantus weer op de fiets. Daar kan je je schouders over ophalen, maar hoe groter de groep is, hoe groter de kans op een incident tijdens of na het evenement.’

Zouden studenten maar één avond veel bier drinken, dan is het gezondheidsgevaar wel te overzien, meent de internist. ‘Het grootste probleem’, zegt Kramers, ‘is het in stand houden van de maatschappelijke acceptatie van drankgebruik. Die is ongekend hoog, terwijl fors drankgebruik gevaarlijker is dan bijvoorbeeld het nu en dan slikken van xtc, dat een veel lagere acceptatie geniet. ‘Alcohol is een toxische stof die ook nog eens erg verslavend is. Als je op jonge leeftijd al gewend raakt aan drank, stijgt de kans op alcoholproblemen op latere leeftijd.’ Kramers wijst op het recente onderzoek van onder meer het CBS dat juist hoogopgeleide 65-plussers vaak overmatige drinkers zijn.

Niet meer doen dan, zo’n campuscantus? Kramers: ‘Ach, dan word je een soort Don Quichot. Studenten gaan daardoor echt niet minder drinken. Het enige wat je de universiteit kan verwijten is dat zij in ieder geval niet bijdraagt aan het doorbreken van de uitgesproken maatschappelijke acceptatie.’

Het universiteitsbestuur wil desgevraagd niet op de kwestie reageren.

 

8 reacties

  1. FT schreef op 19 augustus 2016 om 13:17

    De aanname dat al het bier dat werd getapt ook werd geconsumeerd lijkt me twijfelachtig. Verspilling van bier is ook een probleem van de campuscantus.

  2. Thomas schreef op 19 augustus 2016 om 14:16

    Als 2 liter bier drinken al tot een alcoholvergiftiging leidt heb ik elk weekend een alcoholvergiftiging. Overdrijven is ook een vak.

  3. Peter schreef op 19 augustus 2016 om 14:22

    Sensatiejournalistiek. De internist gaat uit van een ‘eenmalige directe inname’. Laat dat nu het geval helemaal niet zijn. Alles wat daarna geschreven wordt, is dus per definitie onzin.

    Uitgaande van een uurtje of 4 aan spreiding komt twee liter bier neer op 8 standaardglazen, ergo een promillage van 1,00. Dat is weliswaar een gezellige, maar geen onverantwoorde hoeveelheid, zeker niet als je bedenkt dat dit getal naar beneden kan worden bijgesteld door tapverlies en andere vormen van bierverspilling.

  4. Erik schreef op 19 augustus 2016 om 15:34

    “‘Het grootste probleem’, zegt Kramers, ‘is het in stand houden van de maatschappelijke acceptatie van drankgebruik. Die is ongekend hoog, terwijl fors drankgebruik gevaarlijker is dan bijvoorbeeld het nu en dan slikken van xtc, dat een veel lagere acceptatie geniet.'”

    Hier zit hem inderdaad de crux. Ik blijf het als niet-drinker fascinerend vinden hoe vrienden die af en toe een jointje roken of een sigaret opsteken daar gelijk vragen of opmerkingen over krijgen (op zich een prima ontwikkeling), terwijl het bij alcoholgebruik eerder andersom is: het wordt in de meeste gevallen wel geaccepteerd als je niet drinkt, maar de verantwoording ligt aan jouw kant.

    Maar goed, dit gold ook lang voor sigaretten. Dus wie weet….

  5. Stan schreef op 22 augustus 2016 om 10:46

    Waarom niet gewoon de cantus weer uit het intro-programma halen? Deze wordt pas een jaar of wat gehouden (lobby van de verenigingen zoals CM?), dus er is geen traditie die dan verloren gaat.

  6. Annika Schubert schreef op 22 augustus 2016 om 11:09

    “Uitgaande van eenmalige directe inname komt dat bij een persoon van 60 à 70 kilo neer op een promillage van bijna 2.”
    Ik vind dat er een heel klein verschil is tussen eenmalige directe inname en over de hele avond heen wat meer of minder bier te drinken. Gelukkig leren ze ons op de uni kritisch te moeten denken!

  7. J. van de Ven schreef op 22 augustus 2016 om 13:26

    Een cantus duurt geen hele avond en ook geen 4 uur. Ik denk wel dat je kan uitgaan van 2 uur. Maar dan kun je ook uit gaan van 1,9 liter en niet 2,0, en ook daarvan een procent of 70 want de rest gaat door de lucht.

    Anderzijds kun je daar ook wel bij optellen dat niet iedereen vooraf nuchter was.

    Maar hoe dan ook, als iedereen gemiddeld zo vergiftigd was, waarom waren er dan geen incidenten te melden? Praktijk is nog altijd belangrijker dan theorie.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!