Carolus Magnus: Geen reden ontgroening te veranderen

30 sep 2016

De commotie bij de Groningse vereniging Vindicat is voor het bestuur van Carolus Magnus geen reden tot ingrijpen in het eigen introductieprogramma. ‘Dit verloopt al jaren op dezelfde manier en zonder incidenten’, aldus praeses Maarten van Halteren.

In Groningen zijn incidenten gemeld over een uitgelekte ‘banga-lijst’ met intieme gegevens van vrouwelijke studenten, en over een deelnemer van de ontgroening met hersenletsel. In Groningen gaan stemmen op een einde te maken aan de ontgroeningsrituelen, en ook de rector magnificus van de Wageningse universiteit wil er vanaf.

De Nijmeegse rector Han van Krieken ziet geen reden voor ingrijpen. Hij wijst op de van oudsher ‘goede banden’ tussen de studentenverenigingen en de rector. Wel zegt hij benieuwd te zijn hoe de verenigingen de situatie in Groningen beoordelen, iets wat hij gaat agenderen in zijn komende ontmoeting met de koepel van Nijmeegse studentenverenigingen.

Carolus Magnus ziet geen reden de ‘Eigen Introductie’ – in de volksmond de ontgroeningsweek – te veranderen. Praeses Maarten van Halteren zegt dat de vereniging zich keurig voegt naar de gedragsregels die zijn opgesteld samen met de Dienst Studentenzaken van de Radboud Universiteit. ‘De Eigen introductie verloopt al jaren op dezelfde manier en zonder incidenten’, aldus de praeses.

Geheimhoudingsplicht
Wat precies tijdens de Eigen Introductie gebeurt blijft echter ongewis. Deelnemers aan de ontgroening tekenen vooraf – net als bij Vindicat en andere corporale verenigingen – een geheimhoudingsplicht over het verloop van de intro. Dat is volgens Van Halteren niet om excessen onder de mat te vegen, maar om ‘het mysterie rondom de introweek te bewaren’. Hij noemt dit mysterie essentieel voor de beleving van de week.

Van Halteren zegt afstand te willen nemen van de gebeurtenissen zoals die nu naar buiten zijn gekomen. Maar een veroordeling uitspreken naar Vindicat noemt hij ongepast, zolang niet precies duidelijk is wat is voorgevallen. ‘Als uit het onderzoek blijkt dat een aspirant-lid is mishandeld, dan keuren wij dat uiteraard af. In onze ogen past een dergelijk exces niet binnen een introductieperiode.’

2 reacties

  1. Hans Begels schreef op 30 september 2016 om 22:23

    En de ‘ontgeeling’ bij Ovum? Ik heb van meerdere van mijn studenten gehoord dat het daar ook niet voor de poes is. Lang staan, shirts die kapot worden getrokken waardoor striemen in de nek ontstaan, etenswaar dat in oren en ogen worden gesmeerd en vernederende opmerkingen. Ik had begrepen dat Ovum juist was opgericht als verzet tegen carolus, maar blijkbaar zijn ze beide even erg.

  2. Reind schreef op 3 oktober 2016 om 11:17

    Ben eigenlijk wel benieuwd wat er dan gebeurt als je je niet aan de geheimhoudingsplicht houd. Ik bedoel, ik zie ’t al voor me, een rechtzaak vereniging vs ’n klikkende student

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!