China geeft met twee panda’s ook cadeau aan zichzelf

10 apr 2017

Woensdag krijgt Nederland twee panda's 'cadeau' van China. In het Actualiteitencollege van Radboud Reflects gaat China- deskundige Fred Sengers vanmiddag in op het gebruik van de zwart-witte knuffelberen als diplomatiek smeermiddel.

‘Het is een teken van de bijzondere band tussen China en Nederland’. Zo noemde demissionair minister Bert Koenders destijds in het AD het ‘cadeau’ krijgen van twee reuzenpanda’s. Ouwehands Dierenpark in Rhenen, de toekomstige verblijfplaats van de panda’s, heeft hiervoor vijftien jaar moeten onderhandelen. Een heel spontaan cadeau lijkt het dus niet. Toch moeten wij als Nederland ons speciaal voelen. China deskundige Fred Sengers: ‘Nederland is het 21ste land dat panda’s van China in ‘bruikleen’ krijgt.’

Sengers gaat vanmiddag bij het Actualiteitencollege van Radboud Reflects verder in op het gebruik van deze dieren in diplomatieke betrekkingen. De vraag is onder andere wat dit gebaar, waar een duur prijskaartje aan hangt, Nederland zal brengen. ‘Er is zeven miljoen euro betaald voor de komst van de panda’s. De meningen zijn verdeeld of je dit geld wel terugverdient’, aldus Sengers. Het geld dat Nederland betaalt, komt wel weer terug bij de panda. Het gaat naar onderzoek voor fokprogramma’s om de populatie in stand te houden.

banner_pandaSigaar uit eigen doos
Het in stand houden van de populatie is nodig, want panda’s komen op dit moment alleen in China in de natuur voor. Sengers: ‘Het cadeau is dus een beetje een sigaar uit eigen doos.’ De laatste wildtelling liet zien dat er slechts 1.850 panda’s in het wild leven en de rest in zeventien dierentuinen verspreid over de wereld. De knuffelbeesten zijn bijzonder lastig te fokken. Slechts één tot drie dagen per jaar zijn de vrouwtjes vruchtbaar (daar komt de term pandapunten dus vandaan!). Het geld voor de ontwikkeling van nieuwe fokprogramma’s komt dan ook zeker van pas.

Een Chinese delegatie noemde bij een bezoek aan Ouwehands het verblijf ‘het mooiste van de wereld’. Overmorgen zullen de panda’s Wu Wen (vrouwtje) en Xing Ya (mannetje) dit zelf gaan ontdekken. Als alles goed gaat tenminste. Sengers: ‘Het is wel eens voorgekomen dat het op het laatste moment niet doorgaat. Dat zie ik nu niet gebeuren.’

Leasedeal
Door de komst van de panda’s hoopt Ouwehands Dierenpark meer bezoekers te ontvangen. Dat is nodig, want het zijn dure beesten. Ze eten dagelijks veel en de dierentuin moet jaarlijks een miljoen euro aan huur betalen voor de dieren. Dat levert weer meer vragen op. Wat is het nut van deze leasedeal?  Zijn de panda’s zó belangrijk voor de relatie tussen Nederland en China? Wat moeten we er eigenlijk van vinden dat deze dieren worden ingezet als diplomatiek smeermiddel? Sengers zal proberen tijdens het actualiteitencollege hier antwoord op te geven.

Radboud Reflects organiseert in samenwerking met Vox het Actualiteitencollege getiteld: ‘Panda’s als politiek smeermiddel’. Het college begint vanmiddag om 12.45 uur en vindt plaats in het Cultuurcafé. Toegang is gratis. Vox zet vandaag Vox on Tour weer voort: wij zijn te vinden in het studielandschap van TvA 3.

VOX on tour-04

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!