College in megabios: ‘Ik hoop dat er popcorn is’

30 aug 2016

Alsof ze op schoolreisje gingen, zo stonden de kersverse psychologiestudenten maandagochtend te wachten op hun bus. Die bracht ze naar college in de Lentse bios CineMec. De sfeer? ‘Het is net een TED-talk.’

De sfeer zit er goed in tijdens de busreis. Onderweg wordt er gegrapt. ‘Ik hoop dat er popcorn is’ en ‘misschien krijgen we een 3D-bril.’ Het zijn de studenten van de Engelstalige psychologiebachelor die vandaag college krijgen in megabioscoop CineMec.

Van de commotie die daar vorig jaar even over was, hebben ze niets meegekregen. Wel is er kritiek op het grote aantal studenten dat dit jaar voor de opleiding is geaccepteerd – de oorzaak van het ruimtegebrek voor psychologiestudenten op de campus.

‘Het is zó grootschalig’

Bulgaarse studente Stela Shiveva: ‘Het zijn te veel mensen. Ik begrijp het wel hoor, de studie staat goed aangeschreven en Nijmegen is leuk, maar ik ben bang dat er daardoor mensen zullen afvallen. Het is zó grootschalig.’ Toch is Shiveva blij met de bios-oplossing. ‘Ik denk dat college in een filmzaal wel werkt. Door het comfort van een bioscoop zijn films daar vaak mooier dan als je ze thuis op de bank kijkt. Misschien werkt dat ook wel zo met colleges.’

Koffie en M&M’s
Bij betreding van het pand halen wat studenten nog koffie of een zakje M&M’s. Daarna is het gewoon tijd voor college. Het scherm is wel érg groot. Het wordt helemaal gevuld met de openingsslide van een powerpoint en het rode Radboud-logo. Bij gebrek aan tafeltjes worden ‘laptopkussens’ (plankjes met een kussentje eronder) uitgedeeld aan de studenten. Vanuit immense bioscoopboxen dendert het geluid de zaal in. ’Dolby Soundsystem’, grapt een student.

Cinemec 2Wat docent cognitieve psychologie Dennis Schutter er zelf van vindt? ‘Gaaf. Zo’n groot scherm en er zit zelfs iemand bovenin die het geluid voor me regelt. Dit is toch wat anders dan CC1, hè? Het is net een TED-talk.’

Arjenne Osnabrugge, werkzaam bij CineMec en nauw betrokken bij het samenwerkingsproject, geeft aan dat de megabioscoop al ervaring heeft vanwege de congressen die er gehouden worden. Toch heeft dit project het nodige werk gekost. ‘Ik ben op de universiteit gaan kijken hoe het er daar aan toegaat. Aan de hand daarvan hebben we voorbereidingen getroffen, en bijvoorbeeld ook het assortiment en de prijzen van onze bar aangepast.’

Lange reistijd
Toch zitten er ook wat haken en ogen aan het verhaal. Met name de reis: die duurt lang. De bus vertrok al om tien uur bij het Spinozagebouw, terwijl het college pas om kwart voor elf begon. Tel daar een kwartier bus- of fietsreis naar de universiteit bij op, en je bent zeker een uur bezig om op de plaats van bestemming te komen. Daarnaast zijn er de extra kosten voor de universiteit.

De studenten zelf verwachten dan ook de colleges in CineMec geen lang leven beschoren zijn. Als mensen stoppen, wordt de groep vanzelf kleiner en zal de noodopvang niet meer nodig zijn. Voor het moment is docent Schutter tevreden. ‘Ik hoop dat de zalen in het nieuwe gebouw [dat in 2018 op de campus verrijst, red.] ook zo mooi worden.’

7 reacties

  1. Frits Hendriks schreef op 30 augustus 2016 om 12:32

    Ik snap de klacht over de reistijd niet zo.
    Als de studenten niet naar de universiteit fietsen, maar rechtstreeks naar CineMec zijn de meesten er binnen dertig minuten. In Nijmegen is veel geïnvesteerd in snelfietspaden. In de bebouwde kom van Lent gaat het tempo er een beetje uit door wat bochten, maar verder is het fietsen als een vorst. De duurzaamheids- en gezondheidsvoordelen zal ik maar niet noemen.
    Bovendien rijdt buslijn 300 ridicuul vaak vanaf het Centraal Station naar de grote parkeerplaats op een paar minuten lopen van de bioscoop. Waarom geeft de universiteit überhaupt geld uit aan die bussen? Dat heeft de gemeente al gedaan.

    • Stephan schreef op 30 augustus 2016 om 16:04

      Ehm, dude, Engelstalige Bachelor, denk je die mensen die dat doen hebben een OV-Chipkaart?

      Oh ja binnen een half uur..wow. De meeste studenten zeuren als ze 15 minuten moeten fietsen.

  2. Kruisbestuiving schreef op 31 augustus 2016 om 06:45

    Ik ben vooral benieuwd of de colleges in CineMec niet ook de deur zijn die opengaat naar kruisbestuivingen tussen bioscoop en universiteit. Die bioscoop is een prachtvoorbeeld qua praktijkruimte. En aangezien de RU nu ‘in de community’ gaat zitten, zou het natuurlijk mooi zijn om ook iets mét die community te doen. Zo zouden groepen zomaar eens een onderzoek kunnen doen naar het consumentengedrag onder bioscoopbezoekers. Of zou de universiteit misschien ook eens een open les kunnen organiseren, of misschien een keer een filmdag met films die met het vakgebied in kwestie te maken hebben, en zowel bezocht kan worden door CineMec-klanten als Radboudianen. Je ziet dit bij Hogeschool Zuyd in Sittard ook: stadsbibliotheek, bioscoop en hogeschool zitten in één complex en ondernemen ook gezamenlijke activiteiten. Ik zie meer voordelen dan nadelen. Denk de reistijd allemaal eens weg en kijk naar welke kansen er nu liggen. Het is namelijk goed dat de universiteit zich nestelt tussen het volk, in plaats van zich op een campus naast het volk op te sluiten.

  3. Kim Schoonman schreef op 31 augustus 2016 om 07:24

    In het hele artikel staat niet welke CineMec het is, er zijn er drie in NL…. Utrecht neem ik aan. Slordig.

    • Annemarie Haverkamp schreef op 31 augustus 2016 om 07:59

      Beste Kim. In de eerste zin van het artikel staat ‘de Lentse bios CineMec’. Het gaat dus om de CineMec in Lent.

    • Nino schreef op 31 augustus 2016 om 15:18

      Lieve kim er zijn er drie in Nederland in Utrecht, Ede en in Nijmegen nou RaRa waar staat die bioscoop waar zij heen gaan in Nijmegen natuurlijk. Want Ede is een beetje ver weg en Utrecht ook dus.

  4. Zuva Martens schreef op 31 augustus 2016 om 14:40

    Wat het CvB van de RU heeft besloten is zeer onverantwoord. De numerus fixus is er altijd met een reden geweest, omdat de studie meer studenten niet aankon. Het komt misschien na dit jaar terug, maar we krijgen dus nu 600-800 extra studenten die een bachelor gaan doen dat zeer onder de maat is. Breed en niet diepgaand onderwijs, weinig persoonlijk aandacht, docenten die weinig academisch Engels kunnen allemaal onder het mom van ‘internationalisering’. Dit voelt heel erg als winstbejag. Materiaal om te kunnen pronken met een internationale bachelor terwijl het in feite zeer matig is. Nu is tijd voor een discussie over de functie van een universiteit: geld verdienen of kritisch denkende burgers maken.

    Een artikel over Bussemaker is een leuk begin, maar zou de Vox hier niet een diepgaand artikel over moeten schrijven?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!