Drie Vici’s voor Radboud-onderzoekers

12 feb 2016

Drie Nijmeegse onderzoekers hebben vandaag een prestigieuze Vici-beurs gekregen. Historicus Olivier Hekster, hoge-energiefysicus Olga Igonkina en astrofysicus Gijs Nelemans krijgen ieder anderhalf miljoen euro voor hun onderzoek. 

Vicibeurzen
Foto: aranjuez1404 (Creative Commons)

Met dat geld kunnen de onderzoekers de komende vijf jaar met hun eigen – nog op te zetten – onderzoeksgroep aan de slag. De Vici-beurzen horen bij de de hoogste persoonsgebonden beurzen van Nederland. In totaal dienden 215 wetenschappers een voorstel in, 32 daarvan kregen uiteindelijk een Vici. Het toekenningspercentage onder vrouwen is 16 procent, onder de mannen is dat 14 procent. Vorig jaar kregen ook drie Nijmeegse onderzoekers een Vici.

Gijs Nelemans
Astrofysicus Gijs Nelemans. Foto: Beeldredactie Radboud Universiteit

Voor astrofysicus Gijs Nelemans zal het de mooiste week uit zijn carrière zijn. Gisteren bleek dat hij – met een hele rits collega’s – mee had gewerkt aan de spectaculaire ontdekking van zwaartekrachtsgolven. Vandaag werd bekend gemaakt dat hij een Vici krijgt. Met dat geld gaat Nelemans proberen om met deze zwaartekrachtsgolven beter te begrijpen hoe dubbelsterren evolueren.

Olivier Hekster
Historicus Olivier Hekster. Foto: Joeri Borst

Olivier Hekster is hoogleraar Oude geschiedenis en gaat onderzoek doen naar de rol van ideologie in de Romeinse oudheid. Hij kijkt met name naar beeldvorming van Romeinse keizers: hoe zagen de machtigste mannen van het succesvolste rijk uit de westerse geschiedenis zichzelf, en hoe zagen anderen hen? Hij zal kijken naar de rol die tradities spelen bij de manier waarop mensen macht presenteren, betwisten, en accepteren.

Olga Igonkina
Hoge-energiefysica Olga Igonkina. Foto: Beeldredactie Radboud Universiteit

Olga Igonkina is bijzonder hoogleraar Experimentele hoge-energiefysica aan de Radboud Universiteit en verbonden aan de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en onderzoeksinstituut Nikhef. Igonkina gaat onderzoek doen naar de oerknal. Materie en antimaterie werden toen in gelijke hoeveelheden ‘gemaakt’, maar tegenwoordig zien we een enorm overschot aan materie, en nauwelijks antimaterie. Igonkina gaat onderzoeken hoe dat kan. / Tim van Ham

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!