Eerstejaars psychologie krijgen college in CineMec

13 jun 2016

Eerstejaars psychologie gaan colleges volgen in CineMec, de megabioscoop aan de overkant van de Waal. Opleidingsdirecteur Ruud Meulenbroek is bezig met het regelen van vervoer.

Psychologie verwacht hoge studentenaantallen komend studiejaar vanwege de Engelstalige bachelor die de opleiding vanaf september aanbiedt. Er hebben zich tot nu toe meer dan vijfhonderd eerstejaars aangemeld voor de Engelstalige bachelor, vooral afkomstig uit Duitsland. Daar komen er nog enkele honderden bij voor de Nederlandstalige bachelor. De opleiding verwacht in september tussen de zeshonderd en negenhonderd eerstejaars. ‘Het is moeilijk te voorspellen hoeveel het er precies gaan worden’, zegt Meulenbroek.CineMec2

Omdat zelfs de grootste collegezaal op de campus niet meer dan 482 plaatsen telt (die in het Grotiusgebouw), waren de psychologen al een tijdje op zoek naar een alternatieve locatie. Dat is CineMec geworden, de megabioscoop aan de overkant van de Waal. De grootste zaal heeft zevenhonderd stoelen en is daarmee een van de grootste zalen van de regio. Meulenbroek is bezig met het regelen van vervoer vanaf de campus. ‘Maar we gaan er ook vanuit dat heel wat studenten de fiets zullen pakken.’

’s Avonds
De eerstejaars psychologie zullen er ook aan moeten wennen om ’s avonds werkgroepen te volgen. De opleiding is van plan om tussen zes uur en half negen werkcolleges te plannen op de campus.

‘We gaan er ook vanuit dat heel wat studenten de fiets zullen pakken.’

Om de grote studentenaantallen te beteugelen, wil psychologie vanaf het studiejaar 2017-2018 een numerus fixus invoeren. Vanmiddag praat de faculteit daarover in de gezamenlijke vergadering.

Dit jaar hebben de psychologen die mogelijkheid nog niet. Ze moeten zich beperken tot een ontmoediging van studenten die weinig gemotiveerd lijken. ‘Als wij daar reden toe hebben, adviseren wij aspirant-studenten een andere studie te gaan doen.’

13 reacties

  1. Stephan schreef op 13 juni 2016 om 16:03

    Godverdomme, zien ze eigenlijk echt alleen het fuckign geld?
    Dat gaat toch nooit werken allemal?
    Wat gaan de compromissen zijn van deze greed?
    verlaagde kwaliteit van opleiding? mensen die hun colleges en werkgroepen missen of heelv eel geld en tijd moeten investeren om überhaupt naar college te komen?
    Absoluut geen activiteiten meer naast studeren? Geen clubs? geen cursussen in het sportcentrum?
    En er zijn nog zo veel meer dingen die je zou kunnen noemen.
    Dit is toch egwoon echt PUUR BULLSHIT.
    Zoiets hat gewoon jaren lang meoten worden geplend, voorbereid en omgezet.
    Holy shit van zo’n egoistisch greediness wordt ik helemaal boos.

    • Spellingscontrole schreef op 13 juni 2016 om 17:56

    • P schreef op 13 juni 2016 om 19:06

      Psychologie kan wettelijk gezien de studenten die zich hebben aangemeld vóór 1 mei niet weigeren, Stephan. Zelf zullen ze ongetwijfeld ook geschrokken zijn van de vele aanmeldingen. Niet voor niets dat Psychologie vanaf het studiejaar 2017-2018 een numerus fixus wil invoeren, dat lijkt mij dan ook zeer evident. De mogelijkheid van een bioscoop (eventueel in de avonduren) is niet optimaal, maar een heel redelijk noodoplossing.

    • Stephan schreef op 13 juni 2016 om 21:22

  2. Annemarijn schreef op 13 juni 2016 om 17:58

    Zo slecht vind ik het niet, de studie probeert er het beste van te maken. Nederlandse studenten zijn aardig verwend wat betreft collegetijden, zeker van fsw.

    • Stephan schreef op 13 juni 2016 om 21:25

      Het beste van te maken zou het zijn als ze ertoe gedwongen worden. Maar zij hebben gewoon gekozen om die studie aan te bieden terwijl ze nog lang niet bereid waren.
      Ze denken waarschijnlijk ook dat ze een goed dign doen voor all die mensen die zooo graag willen psychologie studeren.
      Maar uiteindelijk is het toch alleen maar het geld.

      Weg van die dingen die ik al zei. Hoe zit het met het wonen? Zelfs met de grote initiatie van de SSH& ove rhet laatste jaar gaan er zeker niet genoeg Kamers zijn.
      Dus mensen gaan nog meer op dorpjes wonen. Wat bij de engelse bachelor meent: mensen ZONDER OV.
      Die komen zeker supergoed naar hun colleges!

    • Psy schreef op 14 juni 2016 om 15:40

  3. Robbin schreef op 13 juni 2016 om 19:10

    Voor een ontzettend populaire studie nog meer studenten werven, een Engelstalig bachelorprogramma opzetten, en vervolgens geen plek kunnen bieden aan de aantallen studenten. Ik vind dit echt ontzettend ondoordacht.

    • Robb schreef op 14 juni 2016 om 10:03

      Los van het feit dat de werkeloosheid in dit werkveld alleen maar groter wordt als ze besluiten om de bachelor niet alleen tweetalig te maken, maar ook nog een vrije toelating hanteren. Ook al gaan ze dit veranderen volgend jaar, wordt het voor deze studenten nog moeilijker om toegelaten te worden bij masters die WEL een selectie hanteren.

  4. Irenee schreef op 14 juni 2016 om 16:38

    Vooral ook dat ze wel al vorig jaar begonnen te bedenken dat ze de masterinstroom GZ gingen beperken maar de Bachelor instroom (die naar mijn mening 4 jaar geleden met 500 1ejaars studenten al beperkt had mogen worden) beperken dat hadden ze zelf vantevoren niet kunnen bedenken.

    Naar mijn mening is er hier geen sprake van dat de Radboud verrast is geworden door de grote aantallen. De aantallen zijn al jaren te groot en groeien al jaren en nu maken ze er een 2e variant bij. Misschien dat ze willen groeien en zo veel mogelijk studenten onderwijs willen bieden, echter het gaat ook nog steeds om de kwaliteit van onderwijs. 4 jaar geleden waren er al zo veel studenten psychologie dat sommige colleges in 2 zalen gegeven moesten worden (1 videozaal), toen had de RU zich al moeten bedenken dat dit uit de hand aan het lopen was.

    • C schreef op 15 juni 2016 om 19:18

    • L schreef op 16 juni 2016 om 14:55

      Je slaat de spijker op de kop! Dit kan nooit een “verrassing” zijn geweest voor de radboud. Dit komt de kwaliteit van het onderwijs nooit ten goede. Briefje naar de onderwijsinspectie dan maar?

  5. S schreef op 19 juni 2016 om 19:20

    Spellingscontrole, er zijn ook mensen die het Nederlands niet als moedertaal hebben… Ja, die mensen bestaan echt.

    Dat had je al op moeten maken uit het feit dat hij Engelse woorden mixt met zijn Nederlands.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!