Faculteiten gaan eigen milieuplan maken

05 jan 2016

Duurzaamheid is na de top in Parijs geen ver-van-mijn-bedshow meer. Het college van bestuur verwacht van faculteiten dat ze concrete plannen maken. 

Foto: POD, creative commons
Foto: POD, creative commons

Dit voorjaar verschijnt de ‘Duurzaamheidsagenda’, waarin staat wat de Radboud Universiteit in 2020 wil bereiken. Het college van bestuur voert, met ondersteuning van de Arbo & Milieudienst, op dit moment gesprekken met de faculteitsbesturen om die nota voor te bereiden. Het college verwacht dat de faculteiten vastleggen wat ze doen op het gebied van duurzaamheid.

Her en der vinden op de campus al initiatieven plaats. Zo probeert de medische faculteit doelstellingen voor duurzame medische zorg te vertalen naar het curriculum. Artsen bijvoorbeeld laten nadenken over zoiets als resten van medicijnen in het afvalwater. Of de mogelijkheid om het eten in het ziekenhuis lokaal te produceren.

Kringloopwinkel
Faculteiten kunnen een hoop zelf regelen, zegt Carlo Buise, afdelingsmanager van de Arbo & Milieudienst. Hoe ze omgaan met papiergebruik, hoe ze minder afval kunnen produceren, energiezuiniger kunnen zijn, tafels en stoelen langer kunnen gebruiken.

Buise zelf voert gesprekken met het Radboudumc over een ‘gezamenlijke duurzame Radboudvisie’. Samen optrekken werpt ook al snel zijn financiële vruchten af, rekent Buise voor. ‘Als we samen onze inkoop van kantoorartikelen zouden regelen, dan staan we sterker tegenover een leverancier.’ Buise denkt daarbij ook aan bijvoorbeeld het leasen in plaats van kopen van tafels en stoelen, om het hergebruik van meubels te bevorderen.

De top in Parijs heeft de neuzen de goede kant op gezet, vindt Buise. ‘Je ziet dat het onderwerp leeft en dat we met elkaar echt wat te doen hebben.’ / Martine Zuidweg

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!