Hoe duur wordt de campussupermarkt?

15 nov 2016

'De Spar University is vergeleken met AH to go twintig procent goedkoper.' Dat zei Gusta Cirkel, (nog even) de directeur van het Facilitair Bedrijf, over de supermarkt die over een paar maanden de deuren moet openen op de campus. Maar is dat ook zo?

Wanneer werd dit gezegd?
Gusta Cirkel van het Facilitair Bedrijf zei dit tijdens de Gezamenlijke Vergadering op 1 november in een beraad over de nieuwe campussupermarkt. Aanstaand voorjaar komt de al jarenlang gekoesterde wens van studenten in vervulling, met de opening van een Spar-supermarkt in de hal van het Erasmusgebouw. Mooi, zo’n supermarkt, maar is de Spar niet te duur, willen de studenten weten.

Is de Spar duur?
Spar als buurtwinkel is inderdaad duur, zoals elke kleine buurtsuper duurder is, maar met de nieuwe universiteitsformule Spar University heeft de tot dusver oubollige keten zich een fris en goedkoop imago aangemeten, succesvol in de strijd met andere ‘snelle formules’ als AH to go. Nijmegen is al de zesde campus met een Spar, AH to go heeft het nakijken. Maar is de student inderdaad beter af met zo’n Spar University? Ja, zegt Spar keer op keer bij de opening van weer een nieuw filiaal. ‘Onze prijzen liggen twintig tot dertig procent’ lager, luidde het bij de komst aan de VU Amsterdam. In Eindhoven ging de woordvoerder nog een stapje verder, door een ’35 procent lager prijspeil’ te beloven. Steeds vergeleken met een AH to go. De uitspraak van Cirkel over het lagere prijspeil kan dus kloppen, met één mits: de Spar is mogelijk niet de beste bron om hier iets over te zeggen.

Wat is het verlossende woord?
Vox is gaan winkelen, met op het boodschappenlijstje vijftien artikelen (negen van het A-merk, zes van het huismerk (zie kader). De afrekening bij AH to go op het Nijmeegs station: €24,78. Dezelfde boodschappen bij Spar University (Uithof Utrecht) kosten €22,06. Het verschil van bijna drie euro (elf procent) is aardig, maar de belofte van Cirkel is volgens dit lijstje te rooskleurig.

Waarop baseert Cirkel het beloofde prijsverschil?
Vox heeft het drie keer gevraagd maar kreeg geen antwoord. We checken nog even bij Spar Nederland of zij inderdaad zoveel goedkoper zijn dan AH to go. Ja, zegt de woordvoerder. Hij maakt een onderscheid tussen de snelle eet- en drinkproducten voor tussendoor – het ‘to go-assortiment’ – en gewone supermarktspullen. Die eerste categorie beslaat in de filialen op de campus liefst 70 procent van de schappen. ‘Juist naar deze producten zoals verse jus, een croissant of een maaltijdsalade is onder studenten en medewerkers veel vraag, en daarmee is Spar volgens de laatste opgave 35 procent goedkoper. Daarmee zijn we echt de goedkoopste van Nederland.’ Het prijsverschil van maar 10 procent op het lijstje van Vox heeft volgens hem te maken met het relatief groot aantal normale producten.

2 reacties

  1. Vincent Buitenhuis schreef op 16 november 2016 om 14:56

    Mooi initiatief die nieuwe supermarkt. Maar er is al een mooie supermarkt om de hoek. De Sema Supermarkt op Hoogeveldt biedt een super service voor zowel bewoners van Hoogeveldt als de hele RU/HAN campus! Ze zeggen dat ze altijd koud bier hebben (met bezorgservice). Een echte studentensupermarkt dus! http://www.semasupermarkt.nl/

    • Niels schreef op 17 november 2016 om 17:48

      Sorry, maar als je een flinke UB sessie houdt of zelfs in het Grotius zit, dan ga je niet even op en neer naar SEMA. Tevens is SEMA onwijs duur en alleen handig als je 1 of 2 dingen nodig hebt.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!