Hoogleraar in de bres voor kerstpakket

01 dec 2016

OPINIE Jaren geleden besloot de Radboud Universiteit om als bezuiniging alle kerstpakketten te schrappen. Het bespaart 275.000 euro, maar René ten Bos (hoogleraar Filosofie) is er nog altijd niet aan gewend en mist zijn (voorheen) jaarlijkse beloning. 'Hoe dom is het om dit af te schaffen? Rust aan het arbeidsfront is ermee gediend. Nee, de wereldvrede zelfs. Ik gun alle volkeren in de wereld een kerstpakket.'

‘Een Nederlandse bank wil van het kerstpakket af. Bazen binnen de bank hebben rigide saneringsmaatregelen aangekondigd. In schaarse tijden is het ongepast met cadeautjes te strooien. De rekenmeesters maakten al snel duidelijk dat door te stoppen met de jaarlijkse gratificatie maar liefst twintig arbeidsplaatsen gered kunnen worden.

Twintig! Dat is niets. Men schaamt zich niet om dit getal te noemen en doet voorkomen alsof het gaat om een vanzelfsprekende daad van solidariteit met twintig medewerkers. Wie deze mensen zijn, is niet duidelijk. Het gaat om een abstract behoud van banen. Hoe lang de betoonde solidariteit werkt, is natuurlijk ook een raadsel, want te vermoeden valt dat het niet al te lang zal duren of een volgende ontslagronde zal worden ­aangekondigd.

Melancholie
Ik vind het jammer dat het kerstpakket onder druk komt te staan. Weer een traditie waaraan gemorreld wordt. Niets is meer heilig. Maar waar je nog kunt zeggen dat de discussie over Zwarte Piet aanvankelijk vanuit het o zo kritische buitenland aangezwengeld werd om daarna pas een bepaald momentum binnen de eigen landsgrenzen te krijgen, daar zijn door-en-door Hollandse schraalhanzen nu zelf verantwoordelijk voor het uithollen van een oude gewoonte. Zou Geert Wilders er al een standpunt over hebben ingenomen? Of is het kerstpakket soms geen populistisch relikwie waar je zoveel woede mee kunt kanaliseren als met Zwarte Piet?

Ik heb me altijd verheugd op het kerstpakket. Doe ik nog steeds, ook al moet ik zeggen dat mijn broodheer helaas ook toegegeven heeft aan de eisen van de versobering. Als de moralisten de baas worden in het land, berg je dan maar! Ik weet wel dat ik soms kon opzien tegen het kerstpakket.

‘Ooit was het kerstpakket een soort filantropische daad’

Dat kwam vooral doordat de dozen soms zo groot waren dat ik ze slechts met het nodige balanceren op de fiets mee naar huis kon nemen. Je zou daarom aparte kerstpakketten moeten samenstellen voor mensen die op de fiets naar hun werk gaan en voor mensen die met de auto naar hun werk gaan. Om maatschappelijke verantwoordelijkheid aan te moedigen zouden de kerstpakketten voor de fietsers wat duurder moeten worden samengesteld. Kleiner maar fijner – dat is iets waar een automobilist toch doorgaans niets van moet hebben. Ik weet nog hoe groot de vreugde bij vrouw en kinderen was als ik weer met zo’n fraai pakket thuiskwam. Meestal kom je moe thuis, maar nu was er een gratificatie: papa valt bij wijze van uitzondering in de gratie.

Hoeveel gezinnen zijn er de sombere dagen rondom kerst niet gered van de melancholie door het kerstpakket? Ik zie mijn kinderen nog zo door de balen sierstro naar de nootjes, de chocoladerepen, de dadels en de potten stroop grijpen. Aan papa en mama gaven ze dan de twee flessen wijn.

Vrekken
De vrekken bij de bank weten niets van tradities. Ooit was het kerstpakket een soort filantropische daad. Mensen in de stad zorgden ervoor dat de boeren op het land ook tijdens de ijzigste winters wat te eten hadden. Bedrijven en organisaties namen dit over en begonnen steeds vaker ook hun werknemers te paaien met het kerstpakket. Alleen de hardvochtigste communisten konden hier op tegen zijn: arbeiders kunnen volgens deze lieden immers alleen door permanent lijden tot revolutie worden aangespoord.

‘SP’ers en PVV’ers: sta op en verenig u! Red het kerstpakket’

Het kerstpakket is de ware antirevolutionaire geste: een jaar ongenoegen en wrevel krijgt plotsklaps een aura van mildheid. Hoe dom is het om dit af te schaffen? Rust aan het arbeidsfront is ermee gediend. Nee, de wereldvrede zelfs. Ik gun alle volkeren in de wereld een kerstpakket.

Een geste dus. Een gebaar. Kenmerkend aan het gebaar is dat degene die het maakt er niets voor terug wil. Gebaren zijn middelen zonder doel. Gebaren hebben wel effecten: ze versterken de ­gemeenschapszin en zijn in deze zin – en alleen in deze zin – politiek. Niet alleen in de familie, onder de kerstboom, maar ook in het bedrijf zelf zie je die gemeenschapszin.

Iedereen rijdt of fietst naar huis met een kerstpakket. Hoeveel mooier dan dat stiekeme gedoe van Zwarte Pieten in schoorstenen! De baas zit thuis, rookt pijp, drinkt een borrel en weet dat hij dit jaar de mensen in ieder geval één keer heeft blij gemaakt. Waarom? Omdat hij er niets voor terug wil. Het kerstpakket is een echte gift en de echte gift is altijd non-reciproque.

Ik wil daarom alle lezers ook oproepen om in verzet te komen tegen het dreigende einde van het kerstpakket. Als ik ooit een taak voor populisten in het land zag, dan is het wel in relatie tot het kerstpakket. SP’ers en PVV’ers: sta op en verenig u! Red het kerstpakket.’

Dit artikel verscheen maandag als opiniestuk in het Financieel Dagblad. 

10 reacties

  1. ton schreef op 1 december 2016 om 14:09

    René, ik kan mij helemaal vinden in jou brief en vindt dan ook dat deze geste helemaal terug moet komen en dat we ervoor moeten zorgen dat wij hier helemaal niets meer te zeggen hebben.
    Want wat is er mooier om met een pakketje hoe groot of hoe klein het ook is mee thuis te komen. Zelf heb je het over Sinterklaas maar mijn kleinkinderen van 5 en 7 vertel je over zwarte Piet en Sinterklaas over de Kerstman enz. en ga je eigen kinderen na waar praten zij nu nog steeds over juist deze verhalen van vroeger.

  2. Curry51 schreef op 1 december 2016 om 14:13

    Misschien hebben we met een besparing van € 275.000,- toch mooi éénkommanogwat hoogleraren uit de WW weten te redden…?

  3. Ellen Mastenbroek schreef op 1 december 2016 om 14:48

    Wat was de vreugde altijd groot als we thuis zowel een UMC en een RU kerstpakket mochten openen, met daarin Max Havelaar sapjes, Italiaanse delicatessen, soepkommen, kandij, bijzondere koekjes, dekens, slippers en gezelschapsspellen. Altijd een bijzonder moment, vooral die jaren dat je daarvoor je leven had geriskeerd door wiebelend op je fiets door dikke lagen sneeuw te ploeteren. Een welkome pleister op de wond die het schrijven van subsidieaanvragen tussen Kerst en Oud en Nieuw zou slaan. Om nog maar niet te spreken over de saamhorigheid onder collega’s als nieuwe aanwinsten werden geruild (de slippers maat 43 tegen twee blikken ragout; het taartplateau tegen de rode theezakjesdoos…) Ja, ik mis het kerstpakket!!!

  4. Robert Arpots, conservator schreef op 1 december 2016 om 15:20

    Ik mis dat kerstpakket helemaal niet. Wat ik mis is de goede besteding van die bespaarde €275.000. Met 3,63% daarvan zou mijn sinds 1987 niet geindexeerde, maar in twee jaar tijd wel met 40% gereduceerde restauratiebudget tenminste weer op het niet geindexeerde peil zijn. Of met 1% ervan zou mijn sinds 2000 niet geindexeerde oude-drukken-budget met 50% opgehoogd zijn. Kortom: het College van Bestuur had groot gelijk met het afschaffen van het kerstpakket. Het geld zou beter besteed worden, was de belofte. Ik ben hoopvol gestemd. Misschien krijg ik één van de genoemde bedragen dit jaar als kerstpakket om te besteden ten behoeve van onderwijs en onderzoek.

  5. Janny schreef op 1 december 2016 om 16:03

    Ik geef je helemaal gelijk Rene. Ik mis het kerstpakket ook al is het niet voor het pakket zelf maar het was wel een blijk van waardering die we nu dus niet meer krijgen.

  6. Cas schreef op 2 december 2016 om 10:10

    Waarom dit stuk specifiek wordt gericht tot de SP en PVV ontgaat me. Buitengewoon zwak stuk.

  7. Miep schreef op 2 december 2016 om 12:28

    Wellicht is de auteur het gemopper over de pakketten vergeten? Vanuit filosofisch standpunt kunnen we nog denken dat ook gemopper verbroedert, maar dat je een gegeven paard niet in de bek moet kijken, was bij velen niet bekend. Ik mis het pakket absoluut niet! Wel zou ik willen zien waar het uitgespaarde geld nu precies aan is besteed.

  8. Johan van de woestijne schreef op 2 december 2016 om 14:06

    Als René de pvv en sp oproept om te strijden voor het kerstpakket (nog los van andere passages in zijn column), dan moeten we enige ironie niet uitsluiten. Dat in het bestaan van voxweb juist deze column tot een record aantal serieuze reacties leidt, geeft dan ook te denken.

  9. Peter Klaren schreef op 4 december 2016 om 22:27

    Wat was het altijd lachen als het RU-kerstpakket in zijn geheel in het kerstpakket van de (bedrijfs)baas van de andere kostwinner in ons gezin paste. De kerstdagen zijn er bij ons inderdaad een tikkeltje minder vrolijk door geworden.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!