Psychologie bereidt Engelstalige bachelor voor

14 apr 2015

De opleiding psychologie, een van de grootste in Nijmegen, overweegt vanaf september 2016 te starten met Engelstalig onderwijs. Het zou daarmee op de campus de eerste grote opleiding zijn die overstapt op Engelstalig onderwijs voor bachelorstudenten.

Union Jack theepot, Hamster Factor, Creative Commons
Union Jack theepot. Foto: Hamster Factor, Creative Commons

Volgens de plannen die op tafel liggen worden de colleges bij psychologie vanaf het begin van het collegejaar 2016 standaard in het Engels gegeven. Buiten de colleges krijgen studenten een keuzemogelijkheid. ‘Zodra het over werkgroepen gaat en vaardigheden moeten worden geoefend zoals gesprekstechnieken, dan willen we studenten laten kiezen of ze het in het Engels of in het Nederlands willen doen’, zegt onderwijsdirecteur Ruud Meulenbroek.

Of de plannen doorgaan, staat nog niet vast. Op dit moment buigt een driekoppige commissie zich over mogelijke beren op de weg. De docenten, opleidings- en examencommissies worden geraadpleegd en op de jaarlijkse Onderwijsdag op 21 mei volgt een debat.

Maar Meulenbroek gelooft dat er geen weg terug is. Psychologie kampt de laatste jaren met dalende studentenaantallen. Dit jaar zijn de vooraanmeldingen 15 procent minder dan vorig jaar. En vorig jaar telde de opleiding al negentig minder eerstejaars dan het jaar daarvoor. ‘We mikken op een instroom van 400 studenten per jaar. Daar zijn we op ingericht, dat hebben we ook jaren gehad. Daar richt je je afdeling op in, je staf groeit mee. Als je meer dan een kwart van je studenten verliest, dan heeft dat consequenties.’

Duitse studenten
Het zijn vooral de Duitse studenten die het de laatste jaren laten afweten. Een deel van hen blijft in eigen land. Op de Duitse universiteiten is meer plek gekomen voor psychologiestudenten en in veel deelstaten is het collegegeld afgeschaft. Een ander deel gaat studeren aan de andere grensuniversiteiten, die van Groningen en Maastricht, waar op dit moment al Engelstalige bachelors worden aangeboden. Maastricht start komend studiejaar met een Engelstalige bachelor. ‘De universiteit heeft nu al negenhonderd vooraanmeldingen’, heeft Meulenbroek begrepen. Ook de Rijksuniversiteit Groningen, die al twee jaar een Engelstalige bachelor heeft, trekt aanzienlijk meer Duitse studenten.

Het gaat hem er heus niet om zoveel mogelijk studenten binnen te halen, wil de onderwijsdirecteur gezegd hebben. En het hoeven ook niet speciaal Duitse studenten te zijn. Maar hij wil wél in de buurt komen van het streefcijfer van 400 eerstejaars. Daarbij komt dat een Engelse bachelor in deze tijd wel voor de hand ligt, zegt Meulenbroek, gezien het feit dat vrijwel alle wetenschappelijke communicatie bij psychologie in het Engels verloopt. Jonge mensen draaien er bovendien hun hand niet meer voor om. ‘Het aantal tweetalig opgeleide vwo’ers in Nederland is inmiddels opgelopen tot drieduizend per jaar. Zij kiezen opleidingen die ze ook tweetalig kunnen doen.’

Psychologie beslist voor 1 juni aanstaande of de Engelstalige bachelor er in 2016 gaat komen. / Martine Zuidweg

0 reacties

  1. Duitsestudente schreef op 14 april 2015 om 08:39

    Ik, als Duitse studente Psychologie, vind het juist leuk om in Nederlands te studeren en zal het jammer vinden als alle bachelor colleges standaard in het Engels zullen worden gegeven…

  2. Jacqueline schreef op 14 april 2015 om 10:06

  3. Hans schreef op 14 april 2015 om 16:47

    Zou het niet goed zijn voor zo’n massale bachelor om juist een beetje te krimpen? Dat betekent dat het onderwijs persoonlijker kan worden gemaakt. De Radboud Universiteit adverteert immers met de slogan ‘Not a number’.

  4. Jordi schreef op 14 april 2015 om 23:14

    Het gaat er niet om dat er zoveel mogelijk studenten worden binnengehaald, maar waarom dan wel streven naar 400 eerstejaars? Het schijnt dus volgens dit artikel consequenties te hebben voor de staf die daarvoor is ingericht maar waarom dan meer eerstejaars in plaats van minder staf? Deze worden dan toch overbodig? Ik begrijp niet goed waarom de afname in eerstejaars dan een oorzaak moet zijn voor het veranderen van het onderwijs. Wellicht is het interessant om te bestuderen waarom Duitse studenten minder voor Nijmegen kiezen dan dat er ruimte komt voor verandering van het onderwijs. Is er dan garantie dat Nederlandse studenten nog wel kiezen voor Nijmegen?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!