Studenten maken kunstwandelroute voor festival: ‘We willen graag dat het bewustzijn over duurzaamheid groeit’

18 jun 2024

Hoe is het om te leven in een tijdperk waarin mens, natuur en technologie elkaar in evenwicht houden? Studenten van de Honours Academy werkten mee aan een wandelroute tijdens het Nimma aan Zee-festival, dat precies die vraag opwerpt.

Een wandelroute met verschillende stands die uitleg geven over hoe mens, natuur en technologie in harmonie samen kunnen leven – zonder dat het ten koste gaat van de planeet. Dat is wat enkele Radboudstudenten hebben gemaakt voor het ‘Nimma aan Zee-festival’, dat deze week plaatsvindt bij LUX. Bezoekers kunnen dagelijks wandelen langs de route, die Sam’s Symbiodream gedoopt is. Zo worden zij meegenomen in verschillende perspectieven op een duurzame samenleving tussen mens en natuur.

De studenten van het Honours Lab (Kristin Kostova met witte pet). Eigen foto

Voor veel mensen zijn de gevolgen van klimaatverandering lastig te overzien. Een van de manieren waarop het onderwerp dichterbij kan worden gebracht, is met kunst. Dat is precies wat LUX hoopt te bereiken met Nimma aan Zee. Het festival is vernoemd naar het toekomstscenario waarin Nijmegen door een stijgende zeespiegel deel van de kustlijn zal worden.

Stijgende zeespiegel

Sam’s Symbiodream is een interactieve wandelroute, georganiseerd door een werkgroep van de Radboud Honours Academy. Bezoekers leggen een route af door de gebouwen van LUX en over het Mariënburgplein. Zo worden ze meegenomen in de droom van Sam, waarin dit fictieve personage het antropoceen (het huidige tijdperk) verlaat en het symbioceen betreedt. Het symbioceen is het tijdperk waarin, volgens bedenker en milieufilosoof Glenn Albrecht, een nieuwe balans ontstaat tussen mens, natuur en technologie.

‘We hopen bezoekers kleine veranderingen mee te geven om hun manier van leven te veranderen’

Aan de hand van Sams droom leren bezoekers over verschillende perspectieven op natuur en duurzaamheid. Hoe kijken inheemse stammen bijvoorbeeld naar de ideale vorm van samenzijn tussen mens en natuur? Ook de rol van architectuur en de manier waarop mensen hun omgeving vormgeven komt aan bod, zegt filosofiestudent Kristin Kostova.

We leven nu namelijk in een tijdperk waarin de mens centraal staat en de natuur daaronder te lijden heeft, legt ze uit. ‘Het symbioceen is het tegenovergestelde daarvan. We hopen bezoekers kleine handvatten mee te geven om hun manier van leven te veranderen.’

Bewustzijn laten groeien

Toch is het doel niet alleen het aanreiken van concrete tips voor een duurzamer leven. Kostova en haar medestudenten hopen vooral de blik van bezoekers te verruimen. ‘We willen graag dat het bewustzijn over duurzaamheid groeit en dat mensen achteraf gaan nadenken over het thema.’

In de werkgroep kwamen de verschillende achtergronden van de studenten goed van pas, legt de filosofe uit. Onder de betrokkenen zijn filosofen en psychologen, maar ook studenten Artificial Intelligence en Business Administration. ‘Dit hielp om iedereen wat meer buiten hun eigen bubbels te laten treden.’

Dat zie je terug tijdens de expeditie, zegt ze, die op verschillende manieren interactie met het publiek uitlokt. Zo worden deelnemers enkele keren uitgenodigd om een vraag over duurzaam leven achter te laten voor toekomstige bezoekers.

Met Sam’s Symbiodream hopen de studenten mensen te motiveren om meer te leren over het onderwerp. Bezoekers gaan naar huis met vragen, is het idee. ‘We hopen dat mensen er meer over gaan praten met elkaar, meer over het onderwerp lezen en nieuwsgieriger worden. Dat zorgt allemaal voor bewustzijn, dat is het belangrijkste.’

Sam’s Symbiodream is dagelijks te bezoeken tussen 13.00 en 21.30 uur. De route start in het kassagebouw en is gratis. 

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!