Veel tips op ‘kliklijn’ illegale studentenhuizen
Een oproep van wijkcomité Oost om illegale studentenhuisvesting te melden heeft effect: 'We krijgen heel veel reacties', zegt bestuurslid Henk Remie.
Het wijkcomité heeft bewoners in Nijmegen-Oost in een huis-aan-huis verspreide brief opgeroepen te melden waar studentenhuizen zijn, en of ze er overlast van ondervinden. Doel van de ‘kliklijn’ is om inzichtelijk te maken waar de huizen precies staan en in welke daarvan illegaal studenten wonen.
Nijmegen telt mogelijk meer dan tweeduizend panden die illegaal gebruikt worden als studentenhuis: er is geen vergunning voor afgegeven. In Nijmegen-Oost staan volgens het wijkcomité zo’n 450 studentenhuizen. ‘Zelfs in flats is dergelijke kamerverhuur geen nieuw verschijnsel meer’, schrijft het comité.
‘In sommige straten wonen misschien meer studenten dan gewone bewoners’, vermoedt Remie. ‘Mensen krijgen het gevoel dat hun straat wordt overgenomen, trekken weg.’ Hij woont naast een huis met dertien studenten. Hij wist in 1990 dat hij naast een studentenhuis kwam te wonen. ‘De mentaliteit is veranderd. De studenten voelen zich steeds machtiger, lijkt het. Als je er wat van zegt als ze op vrijdagavond lawaai maken, krijg je te horen: “Maar wij hebben ook weekend”. Dat was vroeger heel anders.’
Overlast
De ‘kliklijn’ van het buurtcomité is een initiatief van vijf wijkorganisatie samen met platform Kamerbreed, dat zich al langer verzet tegen de oprukkende studentenhuizen. Bewoners van de Benedenstad, centrum, Bottendaal, Nijmegen-Oost en Wedren/Julianapark hebben de krachten gebundeld om overlast tegen te gaan.
Remie geeft zichzelf in Oost nog één zomer. ‘Is de overlast dan nog steeds groot, dan ben ik weg.’ Overigens verhuurt hij zelf in de binnenstad ook huizen aan studenten. ‘Boven horeca. Elke huurder moet eerst anderhalf uur bij mij op gesprek. En ik wijs er veel af. Verder maak ik me kenbaar bij de buurt, geef mijn telefoonnummer zodat mensen me altijd kunnen bellen als er wat is.’ / Eric Reijnen Rutten, De Gelderlander