UAF vraagt soepelheid voor vluchtelingstudent

14 sep 2015

Nederlandse universiteiten moeten de groeiende groep vluchtelingen extra bijstand geven bij de studie. Dit zegt UAF, de stichting die vluchtelingen bijstaat met studie en werk.

Foto: Freedom House, Creative Commons.
Zet studerende vluchtelingen niet onder druk met bijvoorbeeld een Bindend Studieadvies, zegt het UAF. Foto: Freedom House (Creative Commons).

De groeiende stroom vluchtelingen werkt door in de aanmeldingen bij de Nederlandse universiteiten. Het aantal inschrijvingen bedraagt dit jaar 105, wat het totaal aantal vluchtelingstudenten op 247 brengt. De cijfers zijn afkomstig van het UAF. De groei zal toenemen, verwacht UAF-woordvoerder Mariëtte Flipse. Zij rekent voor dat liefst 30 procent van alle bewoners van asielzoekerscentra momenteel hoger opgeleid is. ‘Dat aandeel stijgt met name door de Syriërs, die relatief vaak hoog opgeleid zijn. Hun hoge opleidingsniveau is des te meer reden ze welkom te heten.’

Scheefgroei
De Radboud Universiteit verwelkomt dit jaar vijf nieuwe vluchtelingstudenten, wat het totaal aantal vluchtelingen brengt op veertien. VU Amsterdam is koploper met 63 vluchtelingen. De scheefgroei over het land is logisch te verklaren, zegt Flipse: ‘De meesten van deze mensen wonen in de Randstad en het heeft ook te maken met hun studievoorkeur.’ Vooral geneeskunde en technische studies zijn onder vluchtelingen in trek. Deze week bracht UAF samen met de instellingen voor hoger onderwijs de belangrijkste knelpunten onder de aandacht: bovenaan op de wensenlijst staan snellere erkenning van buitenlandse diploma’s en betere taaltrajecten.

Vluchtelingstudenten in huis halen is mooi, maar het is nog mooier als ze ook afstuderen. Het UAF roept de instellingen daarom op hun richtlijnen voor studievoortgang onder de loep te nemen. ‘Ze hebben iets meer tijd nodig om op te starten, en over hun tentamens doen ze iets langer. Ze zouden gebruik moeten kunnen maken van woordenboeken’, zegt Flipse. Ook wijst ze op de vaak strenge procedures vanwege het Bindend Studie Advies. ‘Voor vluchtelingen zouden we graag een soepeler procedure zien, met meer coulance voor vertraging. Je moet ze wat minder onder druk zetten.’ / Paul van den Broek

1 reactie

  1. Koen schreef op 14 september 2015 om 18:14

    Maar het BSA is helemaal geen drukmiddel, het is juist bedoeld om studenten te helpen een juiste studiekeuze te maken en niet onnodig lang bij de verkeerde studie te blijven plakken.

    /sarcasm

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!