‘Zorgen’ om nieuwe directeur Personeel en Organisatie

29 jun 2016

Enkele medewerkers van de Radboud Universiteit maken zich zorgen over de aanstelling van Anneriek de Heer (57) als directeur Dienst Personeel en Organisatie (DPO). Haar vorige werkgever, de VU in Amsterdam, is beticht van leeftijdsdiscriminatie, met De Heer als directeur van de HR-afdeling.

Op 1 september treedt Anneriek de Heer (57) in dienst als directeur van de Dienst Personeel en Organisatie (DPO) van de Radboud Universiteit. De Heer is afkomstig van de Vrije Universiteit, waar ze bijna negen jaar HR-directeur was.

Bij de VU in Amsterdam raakte De Heer verwikkeld in een dossier rondom leeftijdsdiscriminatie. Twaalf oudere werknemers, die tijdens een reorganisatie op straat belandden, dienden naar aanleiding van hun ontslag een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens. Zij betichtten de VU van ‘verboden onderscheid op grond van leeftijd’. De groep werknemers werd vorige maand in het gelijk gesteld door het college.

Ondernemingsraad
Daarop zijn zorgen geuit door werknemers van de Radboud Universiteit bij leden van de Ondernemingsraad (OR). ‘Het gaat om enkele personen’, specificeert OR-lid Peter van Campen. Als reactie op hun zorgen stelde hij maandag een vraag aan het Nijmeegse universiteitsbestuur.

Het college van bestuur wilde niet gedetailleerd ingaan op de zaak, omdat de zorgen gericht zijn op een individu: Anneriek de Heer. Daarnaast is het een Amsterdamse zaak en geen Nijmeegse: ‘De RU is niet de VU’, aldus vicevoorzitter Wilma de Koning.

Een begrijpelijk antwoord, oordeelt Van Campen. ‘Achteraf vraag ik me af of ik de vraag had moeten stellen. Maar wij zijn er als Ondernemingsraad nu eenmaal voor om zorgen van het personeel kenbaar te maken bij het universiteitsbestuur. Zie het als een signaal: niet meer dan dat.’

De zaak over het ontslag van de oudere werknemers van de VU, is onder meer behandeld door actualiteitenrubriek Nieuwsuur. Anneriek de Heer geeft hier een reactie namens de VU. Tegenover Vox wil zij inhoudelijk niet ingaan op de zaak. Hieronder is het Nieuwsuur-fragment terug te kijken.

https://youtu.be/wn-1cnfpSfo

1 reactie

  1. Sylvia schreef op 22 september 2016 om 17:35

    Niet alleen de onderzoeker ( wetenschappelijk) zijn op deze manier weg gebonjourd, vlak niet uit hoeveel ondersteunende oudere werknemers door de reorganisatie hun werk zijn kwijt geraakt of ziek zijn geworden (burn out) het is afschuwelijk wat het met een mens doet, je moet opeens anders gaan denken over hoe je tegenover werk staat terwijl je (gezien de leeftijd van de meeste werknemers) ” werk ” een invulling van het iemand zijn was, dat je er toe doet! Dat je iets bijdraagt aan alles!!! (Vul het maar in)
    Natuurlijk is dit iets van NU en zijn sommige stappen nodig, maar naar mijn idee kan het menselijker en misschien wel minder kostbaar.
    VU- medewerker

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!