Adviescommissie vertraagd: advies over samenwerking met Israël laat op zich wachten
De adviescommissie die internationale samenwerkingsverbanden van de Radboud Universiteit tegen het licht moet houden, laat nog een paar weken op zich wachten. Afgelopen zomer zijn er gesprekken geweest tussen het college van bestuur en bestuurders van twee Israëlische partneruniversiteiten.
Het was een belofte van het college van bestuur aan de pro-Palestinademonstranten, die afgelopen voorjaar vier weken lang in tentenkamp kampeerden naast het Maria Montessorigebouw. Vóór de aanvang van dit academisch jaar zou een adviescommissie gevormd zijn met als taak de internationale samenwerkingsverbanden van de Radboud Universiteit te bestuderen en te wegen.
Die deadline is niet gehaald. ‘We blijken iets meer tijd nodig te hebben om dit goed op te zetten’, aldus een universiteitswoordvoerder. ‘We willen dit zorgvuldig doen.’
Experts
Over een paar weken zou de commissie wel gevormd moeten zijn. De woordvoerder benadrukt dat de kwartiermakers hun werk hebben afgerond, waarna het college aan de slag kan met de vorming van de commissie. ‘We zijn daarmee inmiddels een heel eind op weg.’
De adviescommissie zal in de eerste plaats de samenwerking met universiteiten in grootschalige conflictgebieden tegen het licht houden, zei rector magnificus José Sanders afgelopen juni tegen Vox. Voor de hand ligt daarom dat de commissie als eerste de samenwerking met organisaties in Israël en de Palestijnse gebieden zal bestuderen. Bij dat onderzoek zal de commissie ook experts raadplegen om hun kennis te delen. Wie dat zijn, is nog niet bekend.
Vervolgens moet de commissie een advies uitbrengen aan het college van bestuur. Een beslissing over een eventuele beëindiging van een samenwerkingsverband met Israëlische partneruniversiteiten, zoals de pro-Palestinademonstranten eisen, ligt bij het college.
Hebrew University
In de tussentijd zijn er wel gesprekken geweest tussen het Nijmeegse college van bestuur en bestuurders van de Tel Aviv University en de Hebrew University of Jerusalem, twee partnerinstellingen van de Radboud Universiteit. ‘Daarbij zijn de grote zorgen gedeeld met betrekking tot de mensenrechtenschendingen en is indringend en open gesproken over de kernwaarden van academische vrijheid’, zegt de universiteitswoordvoerder.
Op de inhoud van de gesprekken en de eventuele gevolgen voor de samenwerkingsverbanden tussen de Radboud Universiteit en deze instellingen wil hij verder niet ingaan. De reacties zullen worden gedeeld met de op te richten adviescommissie. Vervolgens is het aan de commissie om een advies aan het college te formuleren.
Gedragsregels voor demonstraties op de campus
Het college van bestuur van de Radboud Universiteit is van plan om gedragsregels op te stellen voor toekomstige bijeenkomsten op de campus, met aparte aandacht voor bijeenkomsten met een potentieel risico, waaronder demonstraties. Dat zegt een woordvoerder aan de Vox-redactie. Op de inhoud van de criteria wil hij niet vooruitlopen.
Of de plannen een gevolg zijn van de pro-Palestinademonstraties op de campus van afgelopen voorjaar, is niet duidelijk. Bij die demonstraties verschenen twee keer ME-busjes op de campus. Een eerste keer na de bezetting van het Erasmusgebouw, een tweede keer na de bezetting van TvA1, waarbij demonstranten ook vandalisme gebruikten. kondigde burgemeester Hubert Bruls strenge maatregelen af.
Protesteren was gedurende enkele weken alleen nog mogelijk op een parkeerplaats naast het Elinor Ostromgebouw. Een forse inperking van het demonstratierecht, waar grote kritiek op kwam van verschillende Nijmeegse raadsleden. Na enkele weken hief de burgemeester de maatregel opnieuw op.
Het voorstel van het college van bestuur wordt behandeld op de eerste Gezamenlijke Vergadering van het nieuwe academisch jaar, op 7 oktober. De medezeggenschap heeft instemmingsrecht op het voorstel.