Wat maakt generatie Z anders dan andere generaties? Wat drijft de huidige jongeren, waar liggen ze wakker van? Niemand kan dat beter vertellen dan gen Z zelf. Daarom portretteren wij 24 studenten van de Radboud Universiteit. In deze aflevering: Savanne Maas (26), student Engels Taal en Cultuur, die leeft met diabetes type 1.
Nieuw magazine
Dit portret staat in de nieuwe Vox, die te vinden is in de bakken op de campus en waarin alles draait om gen Z. Kan deze generatie inderdaad geen minuut zonder telefoon? Of zijn ze juist activistischer dan ooit? Je leest het in de Vox.
‘In juni 2021, de zomer voor ik aan mijn studie begon, kreeg ik de diagnose diabetes type 1. Het probleem met diabetes krijgen als je een twintiger bent, is dat je weet hoe het is om zonder te leven. Ik moest heel veel dingen opnieuw leren, hoe ik moest eten – hoe ik moest rekenen! Ik ben vreselijk in wiskunde, maar nu hangt mijn leven ervan af.
Je moet niet alleen de micronutriënten van je voedsel berekenen, maar ook alles eromheen. Ga ik nog een stukje lopen na het eten? Wat is de temperatuur? Heb ik nog een afspraak? Het is een soort dagelijks, medisch experiment. Ik zou vandaag precies dezelfde dingen kunnen doen en eten als gisteren en toch eindigen met verschillende bloedsuikerspiegels.
Trauma
Een keer daalde mijn bloedsuiker tijdens college en viel ik flauw. Ik denk dat ik een zaal vol eerstejaarsstudenten heb getraumatiseerd – en mijn arme docent. Toen ik wakker werd, stonden er allemaal mensen om me heen en dacht ik: ‘Wow, dit is nu mijn leven.’
In Nijmegen ben ik lid van Underground Theatre. Ik heb altijd van acteren gehouden. Er is een moment waarop je het podium betreedt en echt het personage wordt. Ik hou van de vrijheid die dat geeft. Je kunt iedereen zijn, en aan het einde van een toneelstuk stap je gewoon weer uit je rol.
Sinds die diabetes ben ik wel angstiger om op het podium te staan. Doodsbang om een hypo te krijgen of een soort van dronken te gaan acteren en dan de show voor iedereen te verpesten.’