Eeke heeft een gemiddelde schermtijd van vier uur: ‘Er zijn zo weer vijftien minuten op TikTok voorbij’
Wat maakt generatie Z anders dan andere generaties? Wat drijft de huidige jongeren, waar liggen ze wakker van? Niemand kan dat beter vertellen dan gen Z zelf. Daarom portretteren wij 24 studenten van de Radboud Universiteit. In deze aflevering: student Gezondheidszorgpsychologie Eeke Janssen (23) is actief op TikTok, WhatsApp, Snapchat en Instagram.
‘Als ik aan het studeren ben, leg ik mijn telefoon vaak weg. Op de universiteit, als ik samen met vriendinnen ben, lukt dat vaak goed. Thuis is de verleiding groter en zijn er zo weer vijftien minuten op TikTok voorbij.
Nieuw magazine
Dit portret staat in de nieuwe Vox, die te vinden is in de bakken op de campus en waarin alles draait om gen Z. Kan deze generatie inderdaad geen minuut zonder telefoon? Of zijn ze juist activistischer dan ooit? Je leest het in de Vox.
Toen ik jonger was, was ik erg bevattelijk voor de invloed van influencers. Die zag ik dan sporten, en dan voelde ik me slecht. Nu ik wat ouder ben, besef ik dat deze foto’s vaak nep zijn en dat influencers ook minder leuke dingen meemaken in hun leven.
Op social media komen veel foto’s voorbij van verre bestemmingen. Zelf ben ik ook naar de Verenigde Staten en Bali geweest, maar toch voel ik nog druk om te gaan reizen. Als ik dan zie dat een vriendin drie maanden alleen gaat backpacken door Azië, voel ik me een buitenbeentje omdat ik dat niet doe.
Naast TikTok zit ik veel op WhatsApp, Snapchat en Instagram. Mijn gemiddelde schermtijd? Iets meer dan vier uur, zie ik. Dat valt me nog mee, aangezien ik ook weleens series kijk op mijn telefoon.
Social media hebben óók positieve kanten. Binnen mijn vriendinnengroep sturen we vaak memes door. Dat zijn dan inside jokes. Daar lachen we om. Ook leuk aan social media is om laagdrempelig in contact te kunnen blijven met mensen die je niet vaak meer ziet. Soms leidt dat ertoe dat ik weer eens met oude vriendinnen een tripje ga maken.’