Meer kamers in Nijmegen door soepelere regels? Gemeente hoopt erop: ‘We hebben een groot tekort’
De gemeente Nijmegen wil de regels voor het verhuren van studentenkamers versoepelen. Het tekort aan kamers in de stad is hoog en er moeten dringend woonplekken bijkomen, zegt het stadsbestuur.
B en W willen met nieuw beleid hiervoor gaan zorgen. Zo wil de gemeente van de dubbele vergunningsplicht af. Huizeneigenaren hebben soms twee vergunningen nodig om kamers te verhuren. Dat aantal moet teruggebracht worden naar één.
Verder wil het college een uitzondering maken op de opkoopbescherming van woningen voor studentenkamers. ‘Die regeling zorgt er nu nog voor dat je als particulier niet zomaar een woning kunt kopen en verhuren’, licht wethouder Noël Vergunst toe. Ouders die een huis willen kopen en dit willen verhuren aan hun kind én aan medestudenten zouden gebaat zijn bij die uitzondering.
Particulieren zijn minder happig
Nijmegen heeft het plan om vóór 2030 2500 extra studentenkamers in de stad toe te voegen. Dit kan door bij te bouwen, maar ook door bestaande woonruimtes beter te benutten, zegt Vergunst. ‘We hebben helaas een groot tekort. Studentenhuisvester SSH& zorgt voor de helft van de nieuwbouw, de andere helft is voor particulieren. Maar we zien dat het aanbod vooral op de particuliere markt stagneert. Het versoepelen van regels is een manier om dat te voorkomen.’
Die stagnering lijkt volgens Nijmegen te komen door de landelijk nieuwe Wet Betaalbare Huur. Die maakt het voor particulieren financieel minder aantrekkelijk om in huurwoningen te investeren.
Voorstellen
De plannen van het college zijn nu nog voorstellen: ze worden in 2025 voorgelegd aan de gemeenteraad. Die beslist uiteindelijk of het allemaal doorgaat.
Dit artikel van Marieke Smid stond eerder in De Gelderlander.