Sam schoot een raket de ruimte in: ‘Zelfs met Kerst waren we in het lab aan het werk’
Wat maakt generatie Z anders dan andere generaties? Wat drijft de huidige jongeren, waar liggen ze wakker van? Niemand kan dat beter vertellen dan gen Z zelf. Daarom portretteren wij 24 studenten van de Radboud Universiteit. In deze aflevering: Sam van den Ende (24), student Wiskunde en deeltjes- en astrofysica, ziet toekomst in de ruimtevaart.
Nieuw magazine
Dit portret staat in de nieuwe Vox, die te vinden is in de bakken op de campus en waarin alles draait om gen Z. Kan deze generatie inderdaad geen minuut zonder telefoon? Of zijn ze juist activistischer dan ooit? Je leest het in de Vox.
‘Tot wel tachtig à honderd uur per week spendeerde ik vorig academisch aan Rexus/Bexus, een gezamenlijk programma van de Zweedse, Duitse en Europese ruimtevaartorganisaties. Slapen en werken aan onze raket, meer deed ik niet. Zelfs met Kerst waren we in het lab aan het werk.
Hoogtepunt van het project was een veertiendaagse reis naar het noorden van Zweden, afgelopen maart. Daar schoten we met ons team een raket de ruimte in, om data te verzamelen. We onderzochten hoe we de raket het best konden traceren tijdens de vlucht. Ook hebben we onderzoek gedaan naar kosmische straling in de atmosfeer, maar omdat onze stralingsdetector niet helemaal goed gekalibreerd was, is dat slechts gedeeltelijk gelukt.
Vrije tijd hadden we in Zweden nauwelijks, maar tijdens een autoritje konden we gelukkig een paar rendieren en elanden spotten. Na terugkomst presenteerde ik samen met een andere student een paper in Zwitserland. Daarna hebben we het even rustiger aan gedaan. Nu zijn we opnieuw bezig met data-analyse.
Bij Rexus/Bexus heb ik wellicht meer geleerd dan in de collegebanken. We bouwden alles zelf, zoals printplaten, wat je aan een theoretische universiteit als de onze niet leert. Ook heb ik geleerd hoe je een team moet managen of posts op social media plaatst.
In de toekomst zou ik graag, samen met een mede- student, een bedrijf willen opstarten dat kleine projecten uitvoert in de ruimtevaart. Bij de ESA werk je aan één specifiek onderdeel van een satelliet, in een eigen bedrijfje heb je toch meer vrijheid. Hopelijk wordt het wat.’