Twee nieuwe exposities op campus: ‘Het is belangrijk om na te denken over onze verhouding tot water en aarde’
-
Beeld van de tentoonstelling ‘Go with the Flow’. Foto: David van Haren
Op de campus zijn twee nieuwe exposities te vinden. Met de tentoonstellingen ‘Go with the Flow’ en ‘Soil’ hoopt de Environmental Humanities research group (Radboud Institute for Culture & History) studenten, collega’s en andere bezoekers aan het denken te zetten over de verhouding die we als mensen hebben tot water en aarde.
De tentoonstelling ‘Soil’ bestaat uit boeken en objecten die te maken hebben met bodemonderzoek en organismen in die bodem, en is te bezoeken in de bibliotheek van het Huygensgebouw. Op de eerste verdieping van de centrale universiteitsbibliotheek (UB) vind je ‘Go with the Flow’, een tentoonstelling over hoe we ons verhouden tot water. De RICH Environmental Humanities research group van de Faculteit der Letteren heeft beide exposities samengesteld, in samenwerking met collega’s van de UB en het Centrum voor Kunsthistorische Documentatie.
Met wat mazzel zie je een echte worm, die zich in één van de containers heeft verschuild
‘Hoe verhouden we ons tot elementen zoals aarde en water, nu en in de toekomst? Dat is hét vraagstuk van onze tijd’, zegt Marjolein Oele, co-coördinator van de onderzoeksgroep en hoogleraar Filosofie van de Geesteswetenschappen. Met de collecties wil de groep een historisch en cultureel perspectief toevoegen aan de huidige milieudebatten en mensen aan het denken zetten.
Ook is het een mooie manier om aan een breder publiek te laten zien waar de onderzoekers van deze groep zich zoal mee bezighouden, meent Oele. ‘We proberen verbinding te zoeken met de bredere campus’, vertelt ze. ‘We willen graag studenten en medewerkers van verschillende faculteiten bereiken. De bibliotheken zijn wat dat betreft een uitgelezen ontmoetingsplek.’
Water
Bij het samenstellen van de tentoonstellingen waren verschillende afdelingen van de universiteit betrokken. Er zijn verschillende objecten te vinden, maar ook wetenschappelijke boeken, historische teksten en romans. ‘Enkele materialen komen van onszelf, andere materialen heeft de bibliotheek verschaft’, vertelt Oele. ‘De vissen die je in de vitrines ziet zijn 3D-geprint, er is een boek dat door een masterstudent is gemaakt en bij biologie hebben we een geprepareerde krab vandaan gehaald.’

De nadruk bij de expositie ‘Go with the flow’, in de centrale bibliotheek, ligt op de dubbele natuur van water: aan de ene kant water als een levengevende kracht, met daar tegenover als een onvoorspelbare en verwoestende kracht. ‘We willen laten zien hoe de veelzijdigheid van water een rol speelt in onze cultuur en natuur’, zegt Oele.
Zo is één vitrine besteed aan de wasserijen rond Beek en hoe die een vervuilende rol hebben gehad in het landschap. Een andere vitrine bevat foto’s en schilderijen van de zogenaamde inundaties in de Tweede Wereldoorlog, dus hoe het opzettelijk onder water zetten van gebieden ingezet kan worden als wapen. Ook zijn er verschillende watermonsters te vinden van locaties op de campus en aan de Waal. Maar één daarvan is drinkbaar: die van de watertap in de Refter.
Aarde
De expositie ‘soil’ in het Huygensgebouw benadert het thema ‘aarde’ op een natuurwetenschappelijke en economische manier: wat zijn de organismen die erin leven, wat kun je allemaal bouwen met aarde en welke stoffen kun je eruit halen?

Het laat ook de consequenties daarvan zien: de gevaren van uitputting van de grond en vervuiling ervan. ‘Je kunt op een natuurwetenschappelijke wijze naar bodemlagen kijken, maar het is ook belangrijk om na te denken over hoe we als mensen daarmee omgaan’, aldus Oele.
Naast een model van een worm staan er ook twee containers met aarde van de campus: één van een grasgebied, de ander uit het bos. De tweede is aanzienlijk vruchtbaarder dan de ander, omdat deze een hoger percentage organisch materiaal bevat en meer poreus is, terwijl de container met aarde van onder het gras bestaat uit opeengepakt zand. Met wat mazzel zie je ook nog een echte worm, die zich in één van de containers heeft verschuild.
De tentoonstellingen zijn tot en met 5 juni te zien in de Universiteitsbibliotheek en in de Library of Science.