Vinylverzamelaar Jorik: ‘Het is cool om je favoriete album in het groot vast te houden’
Wat maakt generatie Z anders dan andere generaties? Wat drijft de huidige jongeren, waar liggen ze wakker van? Niemand kan dat beter vertellen dan gen Z zelf. Daarom portretteren wij 24 studenten van de Radboud Universiteit. In deze aflevering: Jorik Schuirink (21), student American Studies, die warm wordt van langspeelplaten.
Nieuw magazine
Dit portret staat in de nieuwe Vox, die te vinden is in de bakken op de campus en waarin alles draait om gen Z. Kan deze generatie inderdaad geen minuut zonder telefoon? Of zijn ze juist activistischer dan ooit? Je leest het in de Vox.
‘De terugkeer van de elpee heeft denk ik te maken met een hang naar esthetiek. Lange tijd zag je een ontwikkeling in de richting van “praktisch”: het is natuurlijk superhandig dat je overal Spotify kan luisteren. Maar een album moet ook mooi zijn. Het liefst koop ik een bijzondere uitgave van een plaat, iets met een leuk kleurtje. Het is gewoon cool om je favoriete album in het groot vast te houden, met een mooi boekje erbij.
Ik heb 175 elpees, ik koop alleen maar nieuwe. Mijn collectie is nu 5700 euro waard. Niet dat het me om het geld te doen is, maar dat kan ik zien in een app waarin ik mijn hele verzameling bijhoud.
Mijn ouders hebben ook een platenverzameling. Ik ging eens mee naar een platenzaak en toen wilde ik er ook eentje voor mezelf, zo begon het. Maar net als met tattoos blijft het nooit bij één. Ik ben radio-dj bij RN7, maar daar hebben we helaas geen platenspeler. Ik houd van alternatieve rock, indie, folk en de laatste tijd ook van pop.
De hernieuwde liefde voor platen is wel echt een gen Z-ding. TikTok heeft daar zeker een rol in gespeeld, doordat inluencers hun vinyl haul lieten zien. Maar het is een blijvertje denk ik. Gen Alpha gaat ermee door. Taylor Swift brengt bijvoorbeeld vier verschillende versies uit van een plaat en haar fans willen die allemaal hebben – ik niet hoor.
Wat ik mezelf heb wijsgemaakt is dat de muziek via een platenspeler warmer klinkt, maar het verschil is minimaal.’