Yara zet zich af tegen dierenleed: ‘Lekker veganistisch koken is makkelijk’
Wat maakt generatie Z anders dan andere generaties? Wat drijft de huidige jongeren, waar liggen ze wakker van? Niemand kan dat beter vertellen dan gen Z zelf. Daarom portretteren wij 24 studenten van de Radboud Universiteit. In deze aflevering: Student politicologie Yara Plutschouw (18) zet zich af tegen dierenleed.
‘Een jaar of vijf geleden fietste ik in Groningen langs een groep mensen die tegen dierenleed protesteerden. Dat maakte zo’n indruk op me, dat ik zelf besloot veganistisch te worden. Ik had er nooit heel bewust over nagedacht, maar dierenleed en de schaal waarop het gebeurt, waren voor mij een belangrijke reden om veganistisch te worden.
Thuis aten we altijd al vegetarisch, veganistisch worden was dus niet zo’n grote stap. Voor mijn ouders overigens misschien wel een beetje: als ovo-lacto- vegetariërs aten we weliswaar geen vis of vlees, maar wel eieren en zuivelproducten.
Toen ik net veganistisch was, had ik een fase waarin ik iedereen wilde overtuigen om hetzelfde te doen. Het gevolg was dat mensen heel snel in de verdediging schoten. Later kwam ik erachter dat het beter is mensen te laten zien hoe makkelijk het is om veganistisch te zijn. Bijvoorbeeld door lekker veganistisch te koken. Denk aan Indiase curries, Libanese falafel of Koreaanse bibimbap (een rijstgerecht met groenten, red.) waarin je vlees makkelijk achterwege kunt laten.
Ik ken geen andere studenten die veganistisch zijn, wel veel vegetariërs. Dat is tegenwoordig best vanzelfsprekend, waardoor het niet echt een onderwerp van gesprek is. In het buitenland is het vaak lastiger om vegetarisch of veganistisch te eten, maar dat heb ik leren accepteren. Ik probeer zoveel mogelijk veganistisch te zijn, maar als het een keer niet lukt, is dat geen ramp.’