column

Weggegooid geld

14 jul 2016

 

Nee, lieve lezer, ik wil het niet met u hebben over het salaris dat al vijfentwintig jaar redelijk trouw door de universiteit op mijn rekening wordt overgemaakt, al kun je bij de doelmatigheid daarvan wellicht ook wel vraagtekens zetten. Vijfentwintig jaar! Met mijn studententijd erbij loop ik hier al bijna tweeëndertig jaar rond – voor de studenten onder de lezers: naar langstuderen kraaide toentertijd nog nauwelijks een haan. In die tijd heb ik de universiteit flink zien veranderen. Sterker nog, alle gebouwen waarin ik heb gewerkt zijn al gesloopt, of staan op de nominatie om snelstens tot stof te vergaan.

Ik begon op de Rechtenfaculteit, Thomas van Aquinostraat 8. Het gebouw staat er nog wel, maar niet lang meer. Hetzelfde geldt voor nummer vier in hetzelfde straatje, waar ik daarna was ondergebracht. De sloophamer staat al bijna klaar. En het gebouw van de Faculteit Natuurwetenschappen, waar ik ook nog een blauwe maandag heb vertoefd, heeft al lange tijd geleden plaats moeten maken voor futuristische nieuwbouw. Alles wordt anders.

Wordt echt alles anders? Nee, één gebouw blijft dapper weerstand bieden. En wat voor gebouw! De jaren-zeventig-Oostblokflat waar ik op diverse verdiepingen mijn werkzaamheden heb verricht, blijft als baken van weerbarstigheid overeind. Te duur om te slopen en te vervangen, blijkbaar. En bewoond door letteren-, filosofie- en religietypes, dus hoeft het ook niet hip en sexy te zijn.

Maar in haar onmetelijke wijsheid heeft de facilitaire dienst besloten dat ook de huisvesting van de letterenfaculteit enige aandacht mag hebben, en wat was het resultaat? De afgelopen drie weken heeft een of andere firma met een industriële hogedrukspuit de eerste twee van het twintig verdiepingen tellende gebouw schoongespoten! De eerste twee verdiepingen, want hoger reikte het pluk-van-de-petteflat-autootje niet van waaruit deze hightech operatie werd verricht. En het resultaat? Ik zie met het blote oog geen verschil met de overige achttien verdiepingen.

En dan te weten dat, volgens de belettering op het autootje, de firma ook voor een uur ingehuurd had kunnen worden. Lijkt mij stukken beter, dat had bakken met weggegooid geld gescheeld – met hetzelfde zichtbare resultaat.

Lees alle columns van PH neutraal

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!