Airfryer
2022 is voor mij het jaar van de airfryer. Dit jaar is het woord ‘airfyer’ namelijk opgenomen in de Dikke Van Dale. Maar er is meer. Aan het begin van het collegejaar heb ik eindelijk dit magische en onmisbare apparaat aangeschaft.
Een jaar eerder kwam ik tijdens colleges geregeld met studenten over de airfryer te spreken. Wat bleek: veel studenten hebben zo’n heteluchtfriteuse. Zo leerde ik dat de airfyer voor elke maaltijd van de dag gebruikt kan worden. Ook werd in de collegezaal bediscussieerd welke zoete aardappelfrietjes het meest knapperig uit de airfryer komen.
Vandaar dat ik me aan het begin van dit collegejaar verplicht voelde aan alle behulpzame studenten om er zelf een aan te schaffen. En ik ben razend enthousiast: je kunt complete (gezonde) maaltijden uit de airfryer toveren!
‘Zo zie je maar hoe zelfs de airfryer relevantie kreeg in mijn colleges erf- en relatievermogensrecht’
De uitvinder van dit wonderapparaat overleed onlangs op 61-jarige leeftijd. Deze Nederlander bouwde in 2005 een prototype die hij ‘Fritair’ noemde. In 2010 sloot hij een deal met Philips en de rest is geschiedenis.
Wie denkt dat de erfgenamen nu nog jarenlang royalties uitgekeerd krijgen, heeft het mis. De uitvinder droeg het patent over aan Philips en inmiddels waren de royalties afgelopen, zei hij een tijdje geleden in een interview. Een patent (ook wel octrooi genoemd) kan trouwens wel onderdeel zijn van iemands erfenis. De erfgenamen moeten zich dan inschrijven in het Nederlands octrooiregister zodat duidelijk is wie na overlijden de ‘eigenaar’ is van het patent. Het is zelfs mogelijk dat in het testament van de uitvinder het patent aan een specifiek iemand wordt toegekend. Dit kan door een legaat te maken van het patent.
Zo zie je maar hoe zelfs de airfryer relevantie kreeg in mijn colleges erf-en relatievermogensrecht. Hoewel ik mij vast heb voorgenomen komend semester niet te vaak (meer) stil te staan bij de keukenhulp, kan het altijd nog meer ‘in your face’. Vorige week haalde een 23-jarige man het nieuws die in een volle trein zijn airfryer aansloot en onbekommerd kaassoufflés ging bakken.
Hij had het apparaat toch bij zich en zin in een snack, verklaarde hij later. Hij reisde met zijn airfryer omdat hij langs was geweest bij de Hogeschool in Rotterdam. Daar verkocht hij kaassoufflés voor vijftig cent, bewust veel goedkoper dan in schoolkantines. De man gaat meerdere scholen langs want hij heeft een missie: hij wil de inflatie voor scholieren en studenten proberen te bestrijden.
Ik hoop dat hij ook naar Nijmegen komt… hij is van harte welkom in mijn college!
Lees alle columns van Lucienne van der Geld
Jan schreef op 23 december 2022 om 14:45
Dit is een leuk pleidooi en hopelijk geen sluikreclame voor het Philips.