column

Alimentatie

13 dec 2018

Tijdens en na een scheiding brengen ex-partners niet altijd het beste in elkaar naar boven. Dat ze nog jaren aan elkaar vastzitten omdat de een de ander alimentatie moet betalen, maakt het er soms ook niet beter op. Zo trekt Henk* alles uit de kast om te bewijzen dat Lori* in staat is zelf in haar inkomen te voorzien. Hij wil dat ze een deel van de door hem betaalde alimentatie aan hem terugbetaalt.

Toen Henk de Latijns-Amerikaanse Lori ontmoette, werkte zij in de prostitutie. Na de scheiding heeft Henk vermoedens dat ze haar oude metier heeft opgepakt. Daarom schakelt hij een detectivebureau in. Henk heeft namelijk gezien dat Lori haar diensten op sekssites aanbiedt: hoewel ze er op de foto’s voordeliger uitziet dan in real life, is ze het volgens Henk onmiskenbaar Lori want op de achtergrond van de foto’s ziet hij spullen uit hun voormalige echtelijke woning.

Het detectivebureau post voor een huis waar Lori meerdere keren haar auto parkeert en naar binnengaat. Volgens Lori om een vriendin te bezoeken omdat ze vaak winkelt in de buurt van het huis, maar het detectivebureau ziet mannen ‘van verschillend gelaat en postuur’ naar binnen gaan en enige tijd later weer naar buiten. De detective benadert Lori via de sekssite en Lori appt hem het adres, maar tot een daadwerkelijke ontmoeting komt het niet.

Volgens het Hof dat in hoger beroep over de eis van Henk moet beslissen, kan Lori onvoldoende tegenbewijs aandragen. Ze zegt dat ze niet op de foto’s staat op de sekssites en dat de profielgegevens niet kloppen. Het Hof gaat daar niet in mee: ‘Niet uit te sluiten valt dat profielgegevens opzettelijk rooskleuriger zijn voorgesteld, zoals in het algemeen vaker het geval pleegt te zijn.’ Ook kan Lori volgens het Hof niet geloofwaardig verklaren waarom ze steeds bij en in het huis wordt gesignaleerd. Het Hof oordeelt daarom dat Henk geen alimentatie meer aan Lori hoeft te betalen en dat ze een deel van de ontvangen alimentatie aan Henk moet terugbetalen.

Lori sputtert nog tegen dat ze in de prostitutie moet gaan werken als ze geen alimentatie meer krijgt. En dat wil ze niet. Sterker nog: ze vindt dat Henk haar daartoe dwingt en dat is in strijd met de grondwet waarin de onaantastbaarheid van het lichaam is vastgelegd.

Afgelopen dinsdag nam de Tweede Kamer een wet aan die de alimentatieduur verkort. Met deze wet wordt de duur van de partneralimentatie de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van 5 jaar (er zijn uitzonderingen op deze hoofdregel). Als ook de Eerste Kamer instemt met de wet dan geldt de nieuwe alimentatieduur voor scheidingen die na 2020 plaatsvinden.

Achter sommige voordeuren wordt het er niet gezelliger op: vooruitlopend op de nieuwe regels probeert de toekomstige alimentatiebetaler het huwelijk te rekken. Detectives hoeven echter niet te vrezen dat ze zonder werk komen te zitten. Sommige alimentatiebetalers zijn er kien op om bewijzen te verzamelen zodat ze geen alimentatie hoeven te betalen. Ook al is het voortaan korter, liever betalen ze niet.

*de namen van de hoofdpersonen in deze column zijn gefingeerd

Lees alle columns van Lucienne van der Geld

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!