Anticonceptie
Woensdag was het de Internationale Dag van de Anticonceptie. Een dag die vorig jaar ook op de kalender stond, maar toen een beetje voorbijging aan voetballer Saido Berahino (Stoke City). Binnen zes weken kreeg hij drie kinderen. Niet vanwege een extreem lange bevalling van een drieling, maar de drie kinderen werden uit drie verschillende moeders geboren. Moeder 1 is zijn ex, moeder 2 zijn huidige verloofde en wat de verhouding met moeder 3 is, is onduidelijk.
In Nederland is het met de anticonceptie nogal armzalig gesteld. Omdat een lading pillen uit Azië werd afgekeurd, is de anticonceptiepil deze weken nauwelijks bij apotheken te verkrijgen. Ben ik even blij dat ik kort vóór de anticonceptiepilcrisis groot heb ingeslagen. Maar daar gaat de campagne van Rutgers (Kenniscentrum seksualiteit) ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Anticonceptie niet over. Mannen zouden volgens Rutgers samen met de vrouw de verantwoordelijkheid voor anticonceptie moeten dragen: ‘Mannen hebben vooral de lusten van seks, terwijl het voorkomen van onbedoelde zwangerschap net zo goed hun verantwoordelijkheid is.’ Rutgers’ gouden tip aan mannen: stop de pilstrip in je portemonnee.
Maar ik wil helemaal niet afhankelijk zijn van de portemonnee van mr. Law, laat staan van de pilstrip daarin. Kinderen krijg je idealiter in de volgende getallen: 0,1 of 3. Ik voel me hevig aangetrokken tot het getal 0. In mijn hart hebben Toddler Law en Lovely Law (neefje respectievelijk nichtje) al zo veel plaats ingenomen. Toch vind ik de boodschap van Rutgers aan mannen okay. Maar om een andere reden. Er zijn vrouwen die denken dat ze een man kunnen strikken door een kind van hem te krijgen. En als de man niet blijft, dan is er altijd nog de kinderalimentatie. Daar komt voetballer Saido Berahino gauw genoeg achter.
Wat mij betreft zorgen vrouwen zelf voor de anticonceptie. Kinderen krijgen maakt het leven en zeker een relatie er niet eenvoudiger op. Maar, zo verzekeren mensen met kinderen gevraagd en ongevraagd: ‘Je krijgt er zo veel voor terug.’
Kinderen krijg je niet omdat dit nou eenmaal op een bepaald moment door de sociale omgeving wordt verwacht of om toekomstige mantelzorgers te creëren. Je kiest er als vrouw bewust voor of niet. Onze voormoeders hebben niet voor niks in de seventies gevochten voor ‘baas in eigen buik’. Om baas te blijven in míjn eigen buik zou ik het waarderen als er weer een voorraad anticonceptiepillen uit Azië deze kant op kan komen…