Archie
In de media werd rond de geboorte van Archie beweerd dat Harry en Meghan niet het ouderlijk gezag (zeg maar de juridische verantwoordelijkheid voor een kind) over Archie zouden hebben. The Sun – niet per se bekend om fijngevoelige berichtgeving – bracht het als volgt: ‘Meghan Markle does not have legal custody of Anglo-American royal baby Archie.’ Op grond van The Grand Opinion for the Prerogative Concerning the Royal Family van 1717 zou koningin Elisabeth het exclusieve gezag hebben over haar minderjarige achterkleinkinderen. Ik kan me niet voorstellen dat Harry en Meghan in het geheel geen ouderlijk gezag hebben. Zou het niet ‘gewoon’ zo zijn dat Meghan en Harry het gezag over Archie delen met The Queen?
Deze zomer kondigde het kabinet aan dat er in Nederland wat aan het ouderlijk gezag moet worden vernieuwd vanwege de veranderde samenleving en opvattingen over het ouderschap. Er komt een wetsvoorstel waarmee voortaan het gezag over meer dan alleen de ouders kan worden verdeeld. Het gaat ‘deelgezag’ heten en past mooi in het rijtje van de deelauto, de deelkat en de deelsloep. Zonder gekheid: het deelgezag is voor maximaal twee personen naast de ouders die het gezag hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om een ‘meerouder’, de stiefouders of familieleden. Een beetje dus à la The Queen en Meghan en Harry… Degene die het deelgezag krijgt, gaat trouwens ‘deelgezagdrager’ heten en neemt samen met de ouders beslissingen over de dagelijkse verzorging maar mag ook een ouderavond bezoeken of naar een regulier doktersbezoek met het kind.
Baby Archie houdt intussen de gemoederen in de UK nog steeds bezig. Onlangs zei prins Harry nog dat Archie ‘maar’ één broertje of zusje krijgt. De achterliggende gedachte is dat meer kinderen krijgen een slechte invloed heeft op klimaatverandering. Naast vliegschaamte is er nu dus ook zoiets als voortplantingschaamte. Als door dat laatste de bakfietsen, al dan niet elektrisch aangedreven, uit mijn buurt verdwijnen, ben ik alvast vóór.
Lees alle columns van Lucienne van der Geld