Baarbonus
De ene baby is de andere niet. Zo heb je de liefdesbaby, tweedelegbaby, wensbaby, huilbaby, afstandsbaby, couveusebaby, reageerbuisbaby en de sugarbaby. Daar kan nu een nieuwe soort aan worden toegevoegd: de 30-k-baby. Wie nog vóór 1 januari 2025 een baby welkom heet, ontvangt namelijk een ‘baarbonus’ van 30.000 euro. Het is een belastingvoordeel dat de ouders uitgesmeerd over twaalf jaar ontvangen. Dit belastingvoordeel heet de inkomensafhankelijke combinatiekorting en het wordt vanaf 1 januari 2025 afgebouwd. Op die datum wordt namelijk de – bijna – gratis kinderopvang ingevoerd.
Ouders zeggen vaak na uitdagende gedragingen van hun kinderen dat je er ‘wel heel veel voor terugkrijgt.’ Bijvoorbeeld als een kind na het wortelhapje in zijn of haar lekkende luier op de nieuwe off-white hoekbank is geklommen. Of op de net geverfde muur een kleurrijk landschap heeft getekend met de watervaste stiftenset. Ouders van een kind dat geboren is op 31 december 2024 – of daarvoor – kunnen dat inderdaad zeggen. Die krijgen er veel voor terug: 30k én bijna gratis kinderopvang vanaf 2025. Maar ouders van wie het eerste kind op 1 januari 2025 of daarna het levenslicht ziet, krijgen er niets voor terug. Dat wil zeggen: geen belastingvoordeel. Maar wel de – bijna – gratis kinderopvang.
Verloskundigen zijn vast al bezig om zich voor te bereiden op een geboortegolf. Ze moeten er namelijk niet gek van opkijken als het op 31 december 2024 enorm druk wordt in hun praktijken. Maar ook de afdeling neonatologie van het ziekenhuis moet zich prepareren. Daar zal namelijk vraag zijn naar het opwekken van de bevalling van de 30-k-baby’s. Want één dag te laat geboren maakt 30k verschil.
Wie van de 30-k-baby een 30-k-bonus-baby wil maken, kan naar de notaris gaan voor de oprichting van een zogenoemde baby-bv. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel zou blijken dat 120 Nederlandse bv’s een kind van tien jaar of jonger als (mede)-aandeelhouder hebben. Hoe werkt het? De ouders richten een bv op en dragen de aandelen over aan hun kind. De ouders gaan in loondienst bij de bv – die inmiddels van hun kind is – en zorgen ervoor dat er winst wordt gemaakt. De ouders krijgen een salaris uit de bv. De winst die de bv maakt, gaat naar het kind dat zo vermogen opbouwt. Het vermogen zit dan dus bij het kind in plaats van bij de ouder. Dat scheelt bij het overlijden van de ouders een heleboel erfbelasting.
De baby-bv is inmiddels op de radar van het ministerie van Financiën. Zij vinden dit een ‘opmerkelijke belastingconstructie’. Als er wettelijk een stokje voor de baby-bv wordt gestoken, zal de babypret snel over zijn.
Lees alle columns van Lucienne van der Geld