column

Balans

13 sep 2023

Ons instituut gaat flexwerken: we hebben straks geen eigen werkplek meer. Onze collega’s halen zó verschrikkelijk veel onderzoeksgeld binnen, dat er niet meer tegenop te bouwen valt en dus wordt het inschikken. Aan het eind van de dag moet de tafel leeg, want morgen zit er iemand anders. Een foto van je geliefde kan misschien nog net, maar straks kijkt een ander er tegenaan en dat voelt toch wat promiscue. Mijn voorraad vertrouwde spulletjes moet indikken tot wat in het gangkluisje past. De steentjes van de Alpenwandelingen, de historische collegerekwisieten, mijn trotse onderwijsprijzen: het gaat allemaal mee naar huis. Wat overblijft, is een onpersoonlijke, inwisselbare, functionele werkplek. Zakelijk, efficiënt, netjes.

Als ik terugblik, is het de voltooiing van een steeds radicalere scheiding tussen werk en leven. Vroeger had ik een slaapzak in mijn universitaire werkkamer. Als het gebouw leeg was, speelde ik er sax. Aan de muur hingen mijn helden: Coltrane, Dexter Gordon, Van Ostaijens Vers 5, metershoog. (“Moeder hier zit / de veelbelovende knaap / te midden protestantse feldwebels en professoren.”) De afdeling voelde als een huiskamer, waar altijd wel iemand op de bank koffie zat te drinken met de krant. Ik kan me een decaan herinneren die zijn hondjes meebracht. Je ging met je collega’s naar de kroeg en soms ook naar bed (of naar het berghok). Werk was persoonlijk en dat voelde als een groot voorrecht. Werken was leven, leven was vol werk en passie overal.

Nu vinden we dat fout. Werk en leven horen ‘in balans’ te zijn, gescheiden, want anders krijg je stress. Niet mailen op zondag. Sommige dingen doe je maar thuis. Verliefd worden, bijvoorbeeld, want in een hiërarchische werkomgeving is consent per definitie twijfelachtig. De afgetrapte bankstellen en tosti-ijzers zijn brandgevaarlijk en de honden een bedreiging voor de volksgezondheid. Voor dat huiskamergevoel, ga je maar thuis zitten – hier draaien wij productie!

(En als je dat niet zint: voor jou een ander.)

Het is waar en het is beter. Wég, valse romantiek! Die gepersonaliseerde werkconflicten waren niet fijn en wil ik niet opnieuw meemaken. Amoureuze relaties met je collega’s zijn ook echt geen goed idee.

Maar toch… Zo’n hondje zou leuk zijn.

Lees alle columns van Willem Halffman

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

5 reacties

  1. Frans Janssen schreef op 13 september 2023 om 15:14

  2. Frits Vaandrager schreef op 13 september 2023 om 20:49

    Maar Willem, wat een gelatenheid!

    Waarom gebruik je geen superlijm om Van Ostaijens Vers 5 en je onderwijsprijzen voor eeuwig aan de muur van je werkkamer te plakken, de steentjes van Alpenwandelingen aan je tafel, en het afgetrapte bankstel aan de vloer van het Huygens!!!

  3. student aan FdM schreef op 13 september 2023 om 23:41

  4. Lara de Die schreef op 14 september 2023 om 10:55

    Ik sluit me aan bij eerdere opmerkingen: mooie column!

  5. Ruud Abma schreef op 14 september 2023 om 11:54

    Dus jij denkt dat het thuis veilig is? Volgende week komt een Arbo-functionaris daar de hoogte van je bureau en bureaustoel controleren, alsook de grootte van de ramen, de zuurstoftoevoer en de algemene hygiëne. Ten slotte moet je een vragenlijst invullen over de beleving van je thuissituatie. Nader bericht volgt.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!