column

Braaf

05 feb 2019

Je zal het maar wezen, zeg. Nu ben ik het zelf niet, verre van, dus ik heb eigenlijk nauwelijks recht van spreken, maar het valt me op dat ze de laatste tijd veelvuldig in het universitaire nieuws zijn. En op een manier die bepaald niet al te positief is. Brave, witte meisjes, bedoel ik. Ze lijken zo’n beetje de bron van alle ellende te zijn op de academie, en als ze al niet de bron van alle ellende zijn, dan zijn ze er wel het gevolg van.

Eerlijk gezegd wist ik niet dat er wat mis met ze was – en ik moet zeggen dat ik persoonlijk niet per se problemen met ze heb. Ik heb er thuis ook drie – weliswaar in verschillende gradaties braafheid, maar toch. Maar het schijnt verschrikkelijk te wezen. Door de decentrale selectie bij studierichtingen zou er zo gediscrimineerd worden dat er voornamelijk brave, witte meisjes aan een studie beginnen. En het wordt nog eens erger door het bindend studieadvies, dat er, een jaar nadat er vrijwel alleen brave, witte meisjes geselecteerd waren, ook nog eens voor zorgt dat er voornamelijk brave, witte meisjes overblijven door de rest bovenproportioneel een negatief advies te geven.

Maar wat is het dat hen nu precies zo problematisch maakt? Is het hun kleur, hun braafheid, hun sekse? Of is het alleen maar de combinatie van die drie? Zou een braaf donker meisje wél oké zijn? Of een stout, wit meisje? De combinatie met gender lijkt me weinig verbetering op te leveren, gezien het daglicht waarin de man, voornamelijk wit maar ook wel anderszins, in deze #metoo-tijden staat. De vraag is zelfs of er nog wel brave mannen bestaan – al heb ik van mevrouw pH-neutraal begrepen dat braafheid nu niet per definitie de kwaliteit is waarnaar alle vrouwen altijd op zoek zijn in een man.

Maar goed, brave witte meisjes dus. Als er nu één universiteit is waar dat geen probleem zou moeten zijn, is het de onze wel. Zeg braaf, wit meisje – en ik krijg het beeld van een katholiek schoolmeisje. Die zie je hier – ondanks de decentrale selectie en bindend studieadvies – al sinds mensenheugenis niet meer. Het valt dus allemaal reuze mee.

Lees alle columns van PH neutraal

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!