Camouflage
LinkedIn doet leuke onderzoekjes. Uit het meeste recente blijkt dat een derde van de ouders helemaal niet begrijpt wat voor werk hun kind doet. Zelfs als ze denken van wel, zitten ze nog vaak fout. Als je in plaats van het ‘werk’ de ‘studie’ van een kind leest, is de kans trouwens groot dat de uitslag van het onderzoekje hetzelfde is. In de Nederlandse top 10 van ‘onbegrepen’ beroepen staan onder meer UI designer, sales executive en data scientist.
Nou ben ik zelf ook wel een beetje afgehaakt toen er studies en beroepen kwamen die eindigen op ‘management’ of ‘manager’. Sterker nog: ik sta zelfs een beetje wantrouwig tegenover studies en beroepen met een Engelse naam omdat deze vaak iets saais moeten camoufleren. De beroepen die uit de studie rechten kunnen volgen zijn tenminste duidelijk: advocaat, rechter of notaris. Voor mij althans. Ik ben bang dat als ik de Nederlander op de straat vraag naar deze beroepen ik antwoorden krijg in de sfeer van: een advocaat verdient geld aan een ruzie, een rechter hakt knopen door en deelt straffen uit en een notaris leest standaard teksten met dure woorden voor.
Ik ondervind aan den lijve wat voor misverstanden er leven over de inhoud van het beroep van notaris. And I love it. Want hoe leuk is het om steeds het tegendeel te kunnen bewijzen van diep gewortelde vooroordelen? Dat je niet alleen maar stukjes tekst uit de computer rukt en die voor te veel geld voorleest aan cliënten. Maar dat we met een clausule in samenlevingscontract of echtscheidingsconvenant wraakporno proberen te bestrijden. Dat we met een clausule in een testament ervoor zorgen dat paarden een goed tehuis krijgen na het overlijden van de ruiter en dat we Nederland bewust proberen te maken van het online kerkhof op de sociale media. Ook proberen we een bijdrage te leveren aan het maatschappelijke debat, bijvoorbeeld over ouders en kinderen die in het kader van de participatiesamenleving moeten gaan samenwonen. En dat als een akte veel geld kost dat het dan komt omdat die cliënt een juridisch uitbundige levenswandel heeft gehad.
Als je het beroep van notaris op deze manier uitoefent, dan heeft het best een beetje de wauw-factor. En hoewel veel van mijn collega’s in het notariaat dat knap weten te camoufleren, komen steeds meer studenten er toch achter, te zien aan de steeds beter gevulde collegezalen. En laatst was het weer feest met een fraaie ranking van Notarieel Recht in Nijmegen in de keuzegids 2016.
Lees alle columns van Lucienne van der Geld