CO2-budget
Dit is de zomer van de stikstof. De Tweede Kamer wil niet terugkomen van reces om erover in debat te gaan. Maar het maatschappelijke debat over CO2 hoor en zie je overal. Wat nou komkommertijd… Vorige week deed het CO2-verminder-voorstel van econoom Barbara Baarsma heel wat stof opwaaien. Zij wil dat bedrijven en personen verhandelbare CO2-budgetten krijgen. Gebruik je minder stikstof dan je nodig hebt? Dan kun je de ruimte in je budget aan iemand anders verkopen.
Het voorgestelde CO2-budget zette meteen de ‘pennen’ in beweging: er waren al snel lovers en haters. Mijn juridische brein ging ook meteen ‘aan’. Hoe geef je een verhandelbaar CO2-budget juridisch vorm? Zoals vaker het geval bij dit soort denkoefeningen begin ik bij de dood. Omdat je daarmee meteen de juridische angel te pakken hebt. Want wat gebeurt er bijvoorbeeld met je CO2-budget als je sterft: kan je CO2-budget vererven? En: zit er in je CO2-budget ook de keuze voor je uitvaart?
Zit er in je CO2-budget ook de keuze voor je uitvaart?
In 2020 kondigde het kabinet aan dat alkalische hydrolyse, ook wel resomeren genoemd, in Nederland legaal wordt. Dit biedt mensen de mogelijkheid een milieubewustere keuze te maken. Hiervoor moet de Wet op de lijkbezorging worden veranderd. Aan de vormen van ‘lijkbezorging’ wordt dan het resomeren toegevoegd. Helaas is er sinds 2020 niet veel meer over deze wetswijziging vernomen.
Ik zie al een ‘CO2-legaat’ voor me: met dit legaat in je het testament vermaak je de ruimte in je budget aan een dierbare die krap in zijn of haar budget zit. Dan ligt het er natuurlijk wel aan hoeveel budget je na je overlijden nog hebt weg te geven: cremeren kan meer CO2-uitstoot opleveren dan begraven.
Krijg je überhaupt wel een uitvaart als je je hele CO2-budget erdoor gejaagd hebt tijdens je leven? Of moeten dan je dierbaren hun eigen gespaarde CO2-rechten bij elkaar leggen om je uitvaart te ‘betalen’? En als je al een uitvaart hebt, blijft er misschien niet veel van je gastenlijst over als je gasten geen budget meer hebben om naar je uitvaart te komen. Wordt dit werkelijkheid of is dit maar een gedachtekronkel? De zomer is nog niet voorbij…
Lees alle columns van Lucienne van der Geld
Hanny van Keulen schreef op 10 augustus 2022 om 17:26
Voor iedereen is het de moeite waard om de ontwikkelingen over resomeren te volgen. Binnenkort komt er meer informatie over waar en vanaf wanneer de eerste resomaties mogen plaatsvinden.
Meer informatie vindt u o.a. op
https://dewitteroosuitvaartverzorging.nl/resomeren/ of op
https://uitvaartkrachten.nl/resomeren-komt-dichterbij/